Yuri FedorovRecent, Mihail Leontiev  spunea: Un bastard, pe numele sau Abbott, are de gând să ne pună întrebări dure. Dar nu ar vrea să-i dam mai bine ca răspuns un pumn dur în bot?

Anthony Abbott, despre care este vorba, este premierul Australiei, tara care a organizat summit-ul G20, iar Mihail Leontiev nu un simplu jurnalist, ci purtător de cuvânt și vicepreședinte Rosneft, cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia, scrie Yuri Fedorov, expert militar şi politic.

Într-o tara normala, Leontiev ar fi fost dat afara a doua zi, cu scuzele de rigoare. Dar nu despre asta este vorba, ci despre faptul ca declaratia belicoasa reprezinta starea de spirit la Kremlin. Leontiev nu este diplomat, și, prin urmare spune lucrurile simplu si brutal.

Pozitia lui Putin nu este foarte diferita de cea exprimata atat de plastic de Leontiev. Președintele a amenințat ca „dacă vreaîn două zile va ocupa Riga, Vilnius, Tallinn, Varșovia și București. În discursul celebru de la Valdai, Putin a făcut aluzie la o serie întreagă de conflicte„, cu participarea marilor puteri în țările situate la intersecția intereselor geopolitice ale statelor mari sau la granița de civilizație, culturalistorica dintre „continente. În traducere din limba Kremlinului, asta inseamna ca Putin ar putea ocupa capitalele est-europene in doua zile sau saptamani, spune Fedorov.

Mai rău e că amenințările sunt insotite de fapte: Rusia verifica capacitatea de reactie a NATO trimitand aeronave si nave in Europa, pana la coastele SUA. Vorbim despre bombardierele strategice concepute pentru lovituri nucleare. În timpul reuniunii la nivel înalt G20, Putin a trimis o flotila la coastele Australiei, probabil pentru a da mai multa greutate declaratiilor sale cu privire la politica de aţâţare a  razboiului de catre Kiev și Washington și „lupta pentru pace” a Rusiei. În paralel, în Crimeea sunt desfasurate aeronave capabile sa poarte arme nucleare, iar „jurnaliștii-propagandisti” lasa de înțeles , în caz de conflict armat cu NATO, Rusia va folosi arme nucleare.

avion rusescCu alte cuvinte, „pumnul în bot” cu care Moscova amenința nu este o metaforă. Logica Kremlinului este clara: Occidentul este slab și laș, nu se va hotarî la o confruntare nucleară cu Rusia, va da înapoi, va permite „omuleţilor verzi” sa ocupe, să zicem, statele baltice, iar consecințele cele mai mari catastrofe geopolitice a secolului XX (dezintegrarea URSS, potrivit declaratiei lui Putin – n.r.) vor fi corectate.

Cu toate acestea, Putin nu este original. La sfârșitul anilor 1940, Stalin a  șantajat Occidentul, declanșând prima criză a Berlinului de Vest. Liderul sovietic nu a obtinut nimic: răspunsul Occidentului a fost crearea NATO și apoi desfășurarea în Europa de arme nucleare americane.

La începutul anilor 1960, Nikita Hrușciov a decis să bage americanilor un arici în pantaloni„, trimitand rachete nucleare in Cuba. Rezultatul a fost că, sub control american,  armata sovietică a retras toate rachete nucleare. Cativa ani mai tarziu Hrușciov a fost doborat de la putere fiind acuzat devoluntarism”.

PershingÎn anii 1970, Uniunea Sovietică a desfasurat rachete cu rază medie in Europa, în speranța ca ii va intimida pe europeni și NATO. Ca răspuns, Statele Unite ale Americii, la cererea aliaților din Alianța Nord-Atlantică, au desfasurat in Europa propriile rachete. Era clar: mareșali sovietici au fost nevoiți să abandoneze planul, fiind conștienți de faptul că timpul de zbor al rachetei Pershing” – de mai puțin de zece minute – nu era suficient sa se refugieze in buncărele subterane.

Amenintand NATO cu război nuclear, Putin și anturajul său au comis două erori, fiecare poate fi foarte costisitoare. Atata timp cat confruntarea Rusiei cu SUA era limitata la problema din Ucraina, Washington și capitalele europene probabil ca fi găsit compromisuri care sa ia în considerare, cel puțin parțial, fobiile si ambitiile Kremlinului. Dar amenințarea cu razboi nuclear SUA nu o va tolera. Este ceva mult prea serios si periculos, mai ales că omul care se joaca cu degetele in jurul „butonului rosu” este, asa cum a remarcat Angela Merkel, „într-o realitate paralela”. putin umilit

Prin urmare, amenințând să dea un pumn nuclear în botul Occidentului”, ordonand bombardierelor nucleare sa zboare spre Marea Caraibelor si desfasurand focoase nucleare în Crimeea, strategii de la Moscova ar trebui să se gândeasca în primul rând la răspunsul care va veni. In mod inevitabil acesta nu va fi mai puținconvingător” decât în timpul Războiului Rece.

A doua greșeală a lui Putin ignorarea instinctului de autoconservare al clasei conducătoare din Rusia. Şi asa cum a remarcat odată Iosif Brodsky, deși clasa politica este alcatuita de hoti si corupti, „un hoț îmi e mai drag decat un ucigas„.

Este puțin probabil ca membrii clasei conducatoare din Rusia vor renunta benevol la bunăstare, de dragul unei economii stramtorate de chingile dictaturii militare și fervoare naționalpatriotica. Mersul pe marginea prăpăstiei nu face parte din placerile conducerii din Rusia. De aceea, indepartarea camarilei lui Putin depinde acum de instinctul de supravietuire al birocrației rusești.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to „Un pumn nuclear în botul Occidentului” sau despre cultura politică în Rusia

  1. Marcel Turcu spune:

    Bravo Oleg ! Superb articol ! … Sunt absolut convins ca NATO ii va face praf pe rusi ! Dar, dupa aceea, nu vor mai vedea nimic din cauza prafului …

    • Oleg Cojocaru spune:

      Pentru ca deja ne „cunoastem” imi permit sa consider aceasta apreciere drept una reala si nu doar o sageata ironica. Despre praf sunt de acord, indiferent cine are dreptate, daca nu se astampara vom ajunge praf mai repede decat scrie in calendarul bilogic al speciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top