kadîrovÎn cadrul Conferinței Islamice de la Groznîi, capitala Ceceniei, a fost adoptata o fatwa, care recunoaste drept ”adevarati musulmani” doar pe adepții ordinului tariqa al sufiților. Decizia a provocat critici dure din partea Arabiei Saudite.

Conferința Islamica „Cine sunt ei – urmașii Sunnah?” a avut loc la Groznîi, între 25 și 27 august, amintește Kavkazki Uzel. La ea au participat rectorul Universității Islamice Al-Azhar din Egipt, Ahmad Muhammad Tayyib și liderul sufiților Habib Ali Dzhifri.

Conferința a adoptat o fatwa (o opinie legala pe teme religioase privind legea islamică emisă de un ulema), care recunoaște drept ”adevărați musulmani” doar pe adepții ordinului tariqa al sufiților. Autorii fatwa-lei i-au denumit pe salafiți (una dintre miscarile sunnite) o secta religioasa periculoasa, punand-o pe aceeasi ”lista” cu organizația „Statul Islamic”.

Teologii islamici considera că fatwa-ua adoptata la Groznîi urmareste sa produca o ruptură în rîndul musulmanilor ruși și nu numai. Prin adoptarea fatwa-lei, participanții la conferința de la Groznîi au ”detronat” universitățile salafite din Arabia Saudita si Qatar, scrie „Daily Eurasia”.

Publicatia citeaza comentariile saudiților, care nu sunt de acord cu rezoluția adoptată în Cecenia. Astfel, savantul teolog Mohammed bin Abdelrahman Al Arifi, profesor la King Saud University din Riyadh, cunoscut pentru apelurile sale la adresa musulmanilor să se alăture luptei împotriva lui Bashar al Assad din Siria, a condamnat pe Twitter rezultatele conferinței de la Groznîi, transmite Al Jazeera.

În plus, sauditul l-a declarat pe presedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov „dușman al islamului” și i-a anuntat pe adepții salafismului ca, din acest motiv, ei au dreptul sa-l ucida pe șeful Republicii Cecene.

coranDe asemenea, potrivit „Eurasia Daily”, scriitorul saudit și jurnalistul Muhammad Al-Sheikh a scris pe Twitterul său că evenimentul de la Groznîi a avut loc sub supravegherea serviciilor de informații din Rusia și Iran, iar singurul său scop a fost „excluderea Arabiei Saudite din lista țărilor adepte Sunnah”.

O sursă în cercurile militare ale Siriei, Ahmad Marzouk a declarat că acuzațiile aduse de sauditi Rusiei sunt nefondate.  Sirianul a subliniat faptul că rezoluția din capitala cecenă a fost elaborata de ”lideri religioși din diferite țări, inclusiv de reprezentanții uneia dintre centrele universitare islamice cele mai prestigioase din lume – Universitatea „Al-Azhar”.

„Arabia Saudită este conștienta de pericolul poziției sale, în cazul în care necorcondanța ideologiei wahhabi cu standardele islamice va fi recunoscuta de toti musulmanii. În acest caz, locurile sfinte ale Islamului nu vor mai fi salvatoare pentru Arabia Saudita” – a spus Marzouk.

Sursa spune ca rezultatele conferinței sunt neașteptate și revoluționare. „Pentru prima dată Arabia Saudită este acuzata public de susținerea mișcărilor extremiste și este pusa sub semnul întrebării corectitudinea cursului politic al Regatului”, – a spus Marzouk.

Autoritatile cecene sprijina in mod deschis ordinul sufiților și interzic dialogul cu salafiții. Această politică împiedică dezvoltarea unor mecanisme de dialog pentru coexistența pașnică a diferitelor comunități islamice.

Religia dominantă în Cecenia este islamul sunnit. Sunnitii sunt ghidati de Sunnah – un set de reguli și principii, bazate pe exemplul vieții Profetului Mohamed.

GroznîiWahhabismul este o doctrina in cadrul islamului sunnit, adepții săi au condamnat cultul sfinților și al imamilor și cer închinare stricta doar in fata lui Allah. Fondatorul mișcării este Ibn ‘Abd al-Wahhab.

Wahhabiții își zic pur si simplu musulmani sau salafiți („adepții strămoșilor binefăcători”).

Sunitii poarta barbi asemenea Profetului. Despre tunderea barbilor Profetul nu a spus nimic, așa ca muslmanul trebuie sa decida singur. De asemenea, sunnitii poarta și mustață. La randul sau, wahhabiții pot fi recunoscuti pentru ca nu poarta mustața, dar au barbi lungi, netunse.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Un teolog saudit îl declară pe Kadîrov dușman al Islamului, pentru o fatwa despre „adevărații musulmani”, adoptată în Cecenia

 1. bogdan spune:

  Panimaishi ?!

 2. Politicale spune:

  Kadîrov a invins Russia, dar cu pierderi foarte mari şi a ajuns cu Putler la o înţelegere.
  Pentru a evita un război devastator în Caucaz. Un război care ar scoate Rusia din zonă.
  Ruşii plătesc şi plătesc mult, iar cecenii fac treburile murdare ale Kremlinului.
  Cecenia este o ţară tribală, condusă de clanuri (teipe), peste o sută.
  Are un islam, propriu, inspirat din sufism, dar şi din wahabism şi respectă un cod cutumiar, numit adat.
  Trupe cecene se găsesc la Moskova şi-l apără pe preşedintele rus.
  Poporul cecen, anti-rus, este ţinut cu o mână de fier de clanul Kadîrov. Atât cât s-o mai putea!

 3. bogdan spune:

  Doua pericole mari exista in lumea asta ! Musulmanii cu religia lor Satanica si Godacii OLr ! In cecenia exista o corcitura dintre cele doua ! Deci Raul Suprem !

  • Ivan spune:

   Ia te uita…dupa ce ca esti xenofob si rasist , mai esti si pornit impotriva religiilor….

   • bogdan spune:

    Doua pericole mari exista in lumea asta ! Musulmanii cu religia lor Satanica si Godacii OLr ! In cecenia exista o corcitura dintre cele doua ! Deci Raul Suprem !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top