alegeri donbas 2Un mecanic în vârstă de 38 de ani, comandant de unităţi rebele, şi un fost militar în vârstă de 50 de ani, nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, aleşi la Doneţk şi, respectiv, la Lugansk, încarnează din vară imaginea separatismului prorus în estul Ucrainei.

„Premierul” republicii autoproclamate Doneţk Aleksandr Zaharcenko a fost ales „preşedinte” cu peste 81% din voturi, contracandidaţii săi obţinând câte 9%, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea din secţiile de votare şi dat publicităţii de către şeful „comisiei electorale” locale rebele Roman Liaghin, potrivit AFP.

Ambiţia sa: „construirea unui nou stat, care va deveni legitim după alegeri, şi recuperarea teritoriilor din estul (Ucrainei) aflate în prezent sub control ucrainean”, a subliniat el înainte de scrutin, într-o întâlnire cu studenţi, conform Mediafax.

Acest fost mecanic şi om de afaceri, în cârstă de 38 de ani, care spune că şi-a vândut afacerea pentru a finanţa un grup militar rebel, a participat la luarea cu asalt a sediului Administraţiei Regionale de la Doneţk, pe 16 aprilie, de către separatişti. Acest eveniment fondator al revoltei faţă de Kiev a fost urmat de proclamarea independenţei „republicii” de la Doneţk şi a celei vecine, la Lugansk, iar după aceea de confruntări armate care s-au soldat cu peste 4.000 de morţi.Zaharcenko

Biografia sa oficială insistă asupra faptului că tatăl său a muncit ca miner timp de 30 de ani, un lucru important în această regiune – Donbas -, în care întreaga economie gravitează în jurul bazinului minier.

Zaharcenko a fost unul dintre liderii militari de la Slaviansk, un bastion separatist preluat în iulie de către forţele ucrainene, după mai bine de două luni de confruntări armate violente. El nu are însă notorietatea unor şefi de război ca „Motorola” sau „Ghivi”, care operează în prezent într-o zonă a aeroportului Doneţk şi se bucură de o reputaţie solidă în rândul rebelilor.

El a fost numit „premier” în august, când mai mulţi cetăţeni ruşi care ocupau principalele funcţii în cadrul „republicii” de la Doneţk au fost înlocuiţi de personalităţi locale, într-un proces care părrea să marcheze o cotitură în modul în care Kremlinul înţelegea să vadă ruşi implicaţi în mod oficial pe teren.

Zaharcenko a dezminţit întotdeauna cu putere prezenţa unor militari ruşi care ar fi venit să ajute rebelii din estul Ucrainei. „Dacă Rusia şi-a trimis trupele aici, am fi vorbit despre lupte în regiunea Kievului sau de cucerirea Liovului (în vestul Ucrainei)”, a răspuns el acestor acuzaţii repetate în mai multe rânduri de către Kiev, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

alegeri donbas

În schimb, el şi-a exprimat satisfacţia faţă de prezenţa „miilor de voluntari” veniţi din Rusia. „Voluntarii ruşi sunt primii care ajută alte popoare în lupta lor pentru libertate şi independenţă. Aşa au stat lucrurile în Spania, în Serbia, iar astăzi la noi”, a spus el.

El a fost unul dintre participanţii la negocierile care au condus la Acordurile de la Minsk asupra unui armistiţiu, pe 5 septembrie, şi care au deschis teoretic calea procesului de pace. „Respectăm tot ceea ce am semnat la Minsk”, a dat el asigurări.

Însă Zaharcenko a anunţat că vrea să reia prin forţă mai multe oraşe din estul Ucrainei, inclusiv portul Mariupol, aflat în prezent sub control ucrainean. „Trebuie să recuperăm toate teritoriile care ne aparţin, prin negocieri ori altfel”, a insistat el, afirmând că „se se fac pregătiri de război” şi că se aşteaptă la reluarea „luptelor de mare intensitate”.

Abia ales, el a criticat Ucraina, care „nu vrea pacea” şi „joacă un joc dublu”. „Suntem pregătiţi de dialog cu ei, dar aşteptăm din partea lor a atitudine normală şi rezonabilă”, a declarat el.

La Lugansk, „preşedintele republicii” rebele Igor Plotniţki a fost ales cu peste 63% din voturi. La fel ca Zaharcenko, a avut contracandidaţi aproape necunoscuţi.

Plotniţki IgorAcest fost militar, în vârstă de 50 de ani, cu o statură masivă, s-a convertit într-un om de afaceri după destrămarea fostei URSS, iar ulterior într-un apărărtor al consumatorilor. După ce a ocupat postul de „ministru al apărării” teritoriului separatist, el a fost numit la conducerea „republicii” de la Lugansk în august, în locul liderului separatist Valeri Bolotov, rănit într-un atentat.

Plotniţki a fost acuzat de justiţia de la Kiev că a transferat-o în Rusia pe femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, capturată de către rebeli în timpul unor confruntări. Savcenko este acuzată de Moscova că a participat la o operaţiune care a provocat moartea a doi jurnalişti ruşi, în iunie, în estul Ucrainei.

Foarte ataşat de trecutul sovietic şi moştenirea comunistă, ca majoritatea liderilor rebeli, Igor Plotniţki a catalogat drept „genocid moral” demontarea unei statui a lui Lenin la Harkov, un oraş important din estul Ucrainei rămas sub controlul Kievului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top