narcomanieÎn ciuda faptului că după mulți ani de lupta grea epidemia HIV la nivel mondial în cele din urmă a început să scadă, aceasta își poate relua creșterea din cauza numarului tot mai mare de persoane infectate în Rusia, se arata într-un nou raport al UNAIDS – o uniune a organizațiilor ONU create pentru a combate epidemia HIV.

Potrivit experților ONU, în perioada 2000-2015, numărul adulților infectați cu HIV a crescut în lume cu 1,9 milioane de persoane anual, potrivit France Soir.

După vârful atins în 1997, epidemia HIV in lume a fost în declin. Cu toate acestea, în perioada 2010-2015, contrar tendinței, în Europa de Est și Asia Centrală s-a înregistrat o creștere cu 57% a numărului de pacienți infectați cu HIV, spune documentul. 80% din toate cazurile noi sunt înregistrate în Rusia, iar 10% în Ucraina.

În aceiași perioada, creșterea în Caraibe a numărului de cazuri noi a fost de 9%, in Orientul Mijlociu și Africa de Nord – 4% în America Latină – 2%. Începând cu anul 2010, numărul de cazuri noi cu HIV a scăzut cu 4% în țările din Africa de Est și Africa de Sud și cu 3% în regiunea Asia-Pacific.

Potrivit datelor ONU, numărul de seropozitivi din Rusia a depășit un milion de oameni; boala deja a dus la moartea a 200 de mii de oameni în întreaga țară. Potrivit Centrului din Rusia pentru Prevenirea și Controlul SIDA, în Federația Rusă există în prezent 1,3 milioane de persoane infectate cu HIV, dintre care virusul a fost detectat la 850.000 de persoane. Potrivit Ministerului rus al Sănătății, acoperirea cu tratament pentru HIV este de 37% din numarul celor aflati în evidente. În același timp, din totalul persoanelor infectate cu HIV sunt înregistrate doar 60-70%.

Experții UNAIDS critica autoritățile ruse

Experții UNAIDS au criticat abordarea problemei de catre autorităților ruse, care au decis să se concentreze mai mult pe tratamente și mai putin pe prevenirea bolii. În special, interzicerea metadonei in Rusia – un inlocuitor al heroinei, care reduce riscul de infectare in randul consumatorilor de droguri – a dus la cresterea infectarilor HIV.

Terapia cu metadona este utilizat pentru a ameliora simptomele dependentei de droguri. Treptat, doza trebuie redusă, iar pacientul este fie complet vindecat, fie continuă să utilizeze numai metadonă, care, potrivit medicilor, nu cauzează efectele negative ale drogurilor.ONU

Terapia cu metadona este sustinuta de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA. Toate aceste organizații văd terapia cu metadona ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru dependența de opiacee. Terapia este utilizata în toate țările din America, Europa de Vest, in mai multe tari din Europa de Est și statele baltice, în majoritatea țărilor CSI. Terapia cu metadona este folosita pentru a preveni răspândirea infecției cu HIV. Doar în Rusia, utilizarea metadonei este interzisă prin lege.

Dar principalul motiv pentru deteriorarea puternică a situației din Rusia este legat de pierderea sprijinului internațional pentru programele împotriva HIV și eșecul autoritatilor ruse în a pune la punct programe de prevenire a raspandirii infectiei. Sprijinul internațional a fost anulat ca urmare a clasificării Rusiei de catre Banca Mondiala ca țară cu venituri ridicate.

Valoarea granturilor Fondului Global pentru HIV era de peste 200 milioane $, potrivit lui Vadim Pokrovski, șeful Centrului Federal din Rusia pentru prevenirea și combaterea SIDA. Potrivit lui, banii erau folositi pentru o mulțime de programe de prevenire și tratament. „Dupa ce guvernul a returnat banii Fondului Global, s-a concentrat în principal pe finanțarea tratamentului, iar programele de profilaxie au ramas fara bani”, – a spus el.

UNAIDS: guvernul rus ignora grupurile cele mai vulnerabile

Raportul experților UNAIDS exprima îngrijorarea și cu privire la faptul că autoritățile ruse nu au practic nicio monitorizare a grupurilor de populație cele mai expuse riscului de infectare cu HIV – homosexualii, prostituatele și clienții lor, transsexualii, detinutii etc. Potrivit raportului, motivul răspândirii rapide a infecției HIV este faptul că Rusia este printre liderii mondial la consumul de droguri injectabile – cu 1,5 milioane de consumatori. UNAIDS estimeaza ca 54% dintre pacienți au fost infectați în acest mod. Potrivit directorului UNAIDS, Michel Sidibe, în cazul în care Rusia nu va controla aceste grupuri, infecția se va răspândi si la alte categorii de populație.

Ar trebui remarcat faptul că, în ciuda unei creșteri bruște a numărului de infectati cu HIV, autoritățile ruse continuă să faca economii in finanțarea achiziției de medicamente și prevenirea acestei boli.

Potrivit statisticilor oficiale, în lume sunt astazi 36.7 milioane de persoane infectate cu HIV, dintre care 17 milioane au primit terapie antiretrovirală. Numarul de noi infectii cu HIV a fost de 2,1 milioane. In ultimul an, la nivel global, din cauza acestei boli au murit 1,1 milioane de oameni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to UNAIDS: Risc de epidemie HIV la nivel mondial din cauza Rusiei

  1. yehudy spune:

    draga ivan, coruptia regimului putin isi omoara propriul popor prin infectarea cu HIV 🙂

    viitorul suna bine: rusia se va dezintegra, putin va dispare in 2017 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top