ruteniÎn ultima vreme se inregistrează a activizare a agentilor secreti rusi in zona transcarpatica a Ucrainei, locuita preponderent de ruteni (rusini) şi unguri, potrivit procurorului din regiunea Transcarpatia, Oleg Sydorchuk,  transmite Ukrinform.

Ideea separatismului este în ultima vreme intens predicată de Peter Gecko, auto-proclamatul premier al Ucrainei Subcarpatice, împotriva acestuia Procuratura din Ucraina a dispus începerea unei acțiuni penale, acuzat de atentat la integritatea teritoriala a Ucrainei.

„În prezent, Gecko se ascunde pe teritoriul Federației Ruse, fiind dat in urmarire generala” – a precizat procurorul.

Procurorii sustin ca activizarea agentilor secreti rusi in vestul Ucrainei, în zonele de locuire compacta a rutenilor, ungurilor si romanilor se inregistreaza din aceasta primavara. luptatori separatisti

Tot atunci, auto-proclamatul premier al Republcii Transcarpatice Ucrainene (inexistente), Peter Gecko, în numele rutenilor ar fi trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin în care îi cerea desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii în regiunea carpatică, pentru a restabili și recunoaste statalitatea Republicii Rutenia Subcarpatică. În plus, într-un interviu oferit unui post de televiziune rusesc, Gecko cerut în mod public negarea integritatii teritoriale a Ucrainei.

Transcarpatia, un nou focar de separatism?

Potrivit unui unui reportaj realizat de Grupul „InformSoprotivlenie”, recent, în Transcarpatia au aparut o mulțime de oameni cu costituţie atelitică care vorbesc cu pronuntat accent rusesc  și locuiesc în vilele prietenilor ex-președintelui Viktor Ianukovici sau în spaţiile de cazare ale mănăstrilor.

De la începutul operatiunii antitero din estul Ucrainei, au fost stopate mai multe tentative de a aduce arme in zona Transcarpatica. Câte din aceste transporturi au reusit sa ajunga la destinatie, nu se stie. Putem numai ghici„, spune InformSoprotivlenie.

ruteni2Experții militari avertizează , în ultimii ani, în regiunea transcarpatică s-au intensificat așanumitii reprezentanții ar „Rutenilor Transcarpatici” și ai „Maghiarilor Transcarpatici”. Acestia cer crearea autonomiei ruteanoungare în regiunea Transcarpatia.

În caz de refuz ei ameninţă că vor utiliza forta pentru a-şi atinge obiectivele (probabil vor fi activaţi agenții care sunt acum în conservare),” sustine InformSoprotivlenie.

Gecko a reușit deja să încheie o alianță cu sefii „Novorossiași publică în mod activ sondaje din care reiese ruteni, maghiari şi ruşii din Transcarpatia au nevoie de protecție externă față de dominația bandiților lui Bandera.”

Principalul lobba în favoare autonomiei rutenilor în Europa este desfasurat în prezent de partidul maghiar Jobbik”, care exprima o poziție antiucraineană activa și primește sprijin financiar din Rusia.

În plus, analiștii InformSoprotivlenienu exclude posibilitatea ca problema Ucrainei Subcarpatice” sa fie  şi unul dintre punctele de negocierile al teroriștilor cu către autoritățile ucrainene.

Până la mijlocul secolului al 19-lea, etnicii ucraineni se refereau la ei înșiși ca ruteni (rusini” în ucraineană, Rutén” în Ungaria). Acest termen continuă să fie utilizat astăzi și se regăsește în cântece populare ucrainene. Etnonimul ucrainean a intrat în utilizare pe scară largă în timpurile moderne din motive politice, înlocuind etnonim ruteni.

Astăzi, doar un grup minoritar continua sa foloseasca etnonimul rusin pentru auto-identificare. Acestia locuiesc, in principal, în regiunea Transcarpatia muntoasă din zonele vestice ale Ucrainei se întinde în părtile limitrofe ale Slovaciei, Poloniei şi României. După ce au refuzat etnonimul ucrainean, rutenii cer afirmarea unei identități etnice locale separate. Oricum, distinctia ca o etnie este însa contestat de oamneii de stiinta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top