OSCE regreta decizia Ucrainei de a interzice cetățenilor ruși să participe la misiunea de observare a alegerilor prezidențiale organizate la 31 martie în Ucraina, se arata într-un material postat pe site-ul OSCE.

Într-o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, directorul Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR ) de pe langa OSCE,  și-a exprimat profunda dezamăgire față de adoptarea de către parlamentul ucrainean a unei legi care să consacre această restricție.

Gísladóttir a scris că: „Decizia de a refuza acreditarea cetățenilor unui stat participant nu are precedent și contravine obligațiilor tuturor statelor participante de a invita observatori din toate statele participante la OSCE care ar dori să observe alegerile, în măsura în care acest lucru este permis de lege … ”

Ea a subliniat că observatorii trimiși să participe la misiunile ODIHR de observare a alegerilor nu reprezintă țările lor, ci OSCE. Aceștia trebuie să respecte metodologia ODIHR de observare a alegerilor și să fie ghidați de un cod strict de conduită al Oficiului în ceea ce privește observatorii electorali, inclusiv să rămână strict imparțiali și să nu interfereze în niciun fel cu procesul electoral.

Facând apel la reflecție asupra acestei probleme, Gísladóttir susține că aceste obligații generale „stabilesc standarde clare de relationare a statelor partcipante  și, fără excepție, se aplică în mod egal fiecărui stat membru. Aplicarea lor conștiincioasă este importantă pentru relațiile dintre state”.

La 6 februarie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea participării observatorilor ruși la alegerile din Ucraina.

Ulterior, în urma întâlnirii cu directorul OSCE / ODIHR, ministrul adjunct de externe al Ucrianei, Serghei Kisliț, și-a exprimat speranța că misiunea va ține cont de legea adoptată de Rada Supremă.
El a explicat că decizia Ucrainei privind neparticiparea observatorilor din partea țarii agresoare nu poate constitui precedent pentru alte state participante la OSCE, care nu sunt victime ale agresiunii și ocupației.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Unii oficiali OSCE încă nu au priceput că Ucraina și Rusia sunt în război?

  1. Clau spune:

    🙂 🙂 :)…auzi „cod strict de conduita”, „impartiali”…si sa zici asta unui rusnac sa respecte un cod, de orice fel… Pai astia mint si fura dupa cum respira… Odata intrati la „observat” in Moldova, Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Siria nu-i mai scoti de acolo altfel decat in cargo200…

  2. bogdan spune:

    Idioti(-oate) utili se gasesc peste tot ! La fel ar manka rahat individa daca porcii ar stationa cu omuletii verzi in Goteborg ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top