vamaUniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan scârțâie din toate încheieturile, un nou razboi comercial fiind declansat între doua componente ale acestei aliante economice – Rusia și Kazahstan, scrie Kommersant.

Pe fondul devalorizării rublei si a embargoului impus de Kazahstan pe produsele petroliere rusesti, autoritatile de la Astana au inceput sa retraga din comerțul cu amănuntul bomboanele, untul și carnea importata din Rusia. Din cauza devalorizarii rublei, preturile mici îi pun în pericol pe producătorii kazahi. În curând, sub interdicție vor intra sucurile, ouăle, pastele și făină importata din Rusia, afirma publicatia. Cei mai afectati sunt producătorii ruși de produse lactate, pentru care Kazahstan este o importanta piață de desfacere.

Rusia a raspuns. Rospotrebnadzor a constatat imediat încălcări ale normelor sanitare în pepenii, iaurtul și laptele din Kazahstan. Totodata, a descoperit fructe uscate americane amblate in Kazahstan si exportate in Rusia.

Comitetul pentru Protecția Consumatorului din cadrul Ministerului Economiei Naționale din Kazahstan a anunțat „fraudarea consumatorilor” de catre o serie de producători din Rusia. Produsele lor sunt scoase din vânzare și  retrase din depozitele furnizorilor. Astfel, până pe 31 martie, Comitetul a retras de pe piata aproape 5 tone de produse rusești din carne de pasăre declarate neconforme cu reglementările. Kazahii mai sustin ca au gasit  bacterii E.coli în brânza, produsele lactate și carnea din Rusia. De asemenea, sunt retrase din comert maioneza, untul, uleiul de floarea soarelui. Încălcări au fost depistate în produse de patiserie, inclusiv ciocolată „Alenka”.

Rusii acuza ca incalcarile descoperite de kazahi sunt inventate. Presedintele Uniunii Naționale a Producătorilor de lapte din Rusia Andrei Danilenko considera ca actiunile Astanei vizează impunerea unor restricții artificiale. Uniunea vamala

Camera Națională a Antreprenorilor din Kazahstan a inceput sa analizeze efectul devalorizarii rublei asupra economiei locale inca de la sfârșitul lunii ianuarie. Având în vedere că situația de la întreprinderile locale a continuat să se deterioreze, kazahii au decis să aplice tactica „Onișcenko” (fostul șef al Rospotrebnadzor Rusia, Ghenadi Onișcenko) pentru a proteja piața internă.

Practic, kazahii au folosit metoda pe care Rusia a utilizat-o cu succes impotriva vecinilor sai, ori de cate ori ratiuni de stat sau economice au impus acest lucru, in pofida prevederilor privind Uniunea Vamala, care teoretic permite circulatia libera a marfurilor in cadrul uniunii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top