Rahkat AliyevÎntr-o închisoare din Viena se află un deţinut cu care puţine penitenciare se pot lăuda – un fost general KGB, scrie J.Michael Waller, senior analist la Wikistrat, într-un articol pentru Forbes.

„Este o poveste ciudată, demna de un thriller un exemplu tipic despre modul în care fostii agenti KGB foloseste documente false pentru a influența jurnaliștii occidentali, diplomați și politicieni„, se arata in articol.

În anii 1980, Rakhat Aliyev s-a împrietenit cu fiica viitorului presedinte al Kazahstanului, Dariga Nazarbaeva. „Dupa ce s-a căsătorit ce ea, Aliyev, ginerele presedintelui Nursultan Nazarbaev, a preluat functia de curator al spionilor KGB din Kazahstan. Mai târziu, el a organizat o lovitură de stat în Kazahstan care a eşuat, Aliyev fugind, luând cu el cîteva milioane de dolari. Procuraturile a două state au dovedit ulterior implicarea lui Aliyev într-o o serie de crime brutale, printre care inclusiv uciderea a doi bancheri, ale căror cadavre au fost găsite în butoaie de petrol.

Acum Aliyev este arestat în Austria, iar  autoritățile nu stiu dacă să-l judece pentru crime sale sau nu.

Câțiva ani în Aliyev a pozat în presa americană și europeană ca unul dintre cei mai curajosi disidenți” post-sovietici. El a folosit documente, ulterior dovedite falsificate, care demonstrau o conspirație la nivel mondial. Din complot faceau paret expreședintele american Bill Clinton, fostul director al CIA James Woolsey, foști lideri din Marea Britanie, Austria și alte țări.

Judecătorii și avocații au trebuit să apeleze la Gideon Epstein, fost vânator de nazisti care timp de decenii a expus acte false folosite de nazisti. Epstein, care are acum  nouăzeci de ani, a dovedit cu ușurință numeroasele documente care probau teoria complotului expusa de Aliyev, erau de fapt niste falsuri” scrie autorul.

La interogatoriu Aliyev a recunoscut documentele le-a primit de la sursele sale din KNG Kazahstan (fostul KGB Kazahstan – n.r). Aliyev, de asemenea, a depus mărturie în fața instanței la sediul Comitetului Național de Securitate din Kazahstan există posibilitati pentru fabricarea de documente false se arată în articol.

În plus, Procuratura din Austria a primit o mulțime de înregistrări ale conversațiilor lui Aliyev cu partenerii săi pe Skype. Aceste inregistrari arata ca Aliyev însuși a condus campania de falsificari,” – spune autorul.

Conform teoriei conspirației lui Aliyev, printre alţii spioni” aiKGB ar fi fost Heinz Fischer, Gerhard Schroeder, Romano Prodi  și Aleksander Kwasniewski, notează autorul. El i-a acuzat, de asemenea, pe Clinton, Woolsey și alți foști oficiali din SUA de conspirație împotriva sa. Aliyev susține că toţi acestia sunt implicat în operatiunea secreta a KGB Kazahstan denumita SuperKhanse mai arata în articol.

În concluzie, autorul Forbes sustine ca acest caz reprezinta o lectie importanta  pentru presa: Agențiile de informații din fostele republici sovietice încă mai folosesc masinaria construita in perioada sovietica pentru a realiza falsuri de calitate ca încurca liderii noștri și perturba porcese juridice care sa duca la inchiderea in puscarii a ticăloșilor„.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top