”Rusia este singura țară capabilă să producă și să foloseasca un astfel de agent neuroparalitic” (”noviciok” – n.r.), susține Villa Mirzaianov, fost angajat al Institutului de Chimie Organică și Tehnologie din Rusia (GNIIOHT), care a lucrat direct la proiectul sovietic ”Foliant“ (rezultatul său a fost crearea a trei agenți chimici unici – „Noviciok“), în interviul pentru The Telegraph a declarat că .

„Este de cel puțin 10 ori mai puternic decât orice agent neurotoxic cunoscut. În plus, consecințele impactului său sunt practic netratabile“ – a declarat Mirzaianov, emigrat din anii 90 in SUA.

Chimistul a adăugat că, în opinia sa, otrava folosită în atacul din Salisbury ar putea fi fabricată în Rusia sub forma mai multor componente inofensive. Ele puteau astfel sa fie transporate în Marea Britanie și apoi amestecate. Otrava poate fi ușor ascunsa și utilizata sub forma unui spray, ”lucru pe care l-au si facut pulverizand o doză letală cu scopul unei „demonstrații deliberate“ a acestei otravi tuturor inamicilor Moscovei din lume”.

Mirzaianov a lucrat timp de 26 de ani la GNIIOHT – principalul centru militar de cercetare pentru producția de arme chimice din URSS. El a condus divizia de contrainformații, care avea ca sarcina prevenirea furtului substantei „Noviciok” (rus. – începător) si a altor agenți neurotoxici, astfel încât acestea să nu poată fi analizate de către spionii străini.

Ulterior, savantul a emigrat în Statele Unite, unde, la începutul anilor 1990, a scris o carte despre dezvoltarea „Noviciok“ în cadrul proiectului sovietic secret „Foliant“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Unul din autorii proiectului Foliant: Otrava folosită la Salisbury putea fi adusă din Rusia sub forma unor componente inofensive

  1. bogdan spune:

    Spurcata rasa de suboameni se praseste in Ospiciul Lumea rusa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top