Franța a descoperit urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Rusia, a declarat joi șeful autorității franceze de reglementare nucleară  – ASN, potrivit Reuters.

Întrebat despre impactul norului radioactiv care a venit din Rusia în luna octombrie, șeful ASN, Pierre-Franck Chevet, a declarat că nivelul de radioactivitate ruteniu-106 în aer nu a reprezentat o amenințare pentru securitatea francezilor, dar că autoritatile au inasprit controlul alimentelor importate din Rusia.

„Potrivit celor mai recente informații, urme de cesiu s-au găsit în ciupercile provenite din Rusia”, a spus Chevet la o ședință a Senatului privind siguranța nucleară.

La sfârșitul lunii noiembrie, Serviciul Meteorologic din Rusia a confirmat ca, la finele lunii septembrie, în mai multe regiuni din zona întreprinderii pentru producerea de componente pentru arme nucleare din regiunea Celabinsk, a fost detectată o concentrație crescută a izotopului ruteniu-106.

Valorile inregistrate erau de aproape 1000 de ori mai mari decât radiația normală.

Rusia a publicat aceste informații abia după ce Institutul de Securitate Nucleară și Radiologica din Franța a avertizat despre aparitia unui nor radioactiv în Europa.

Izotopul radioactiv ruteniu-106 se formează în reactoarele nucleare în urma dezintegrării radioactive și nu se găsește în natură. De asemenea, este utilizat și în echipamente medicale destinate radioterapiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Federația Rusă

  1. bogdan spune:

    Taraneeee Ion ! Accidentul din Ukraina a fost acum mai bine de 3 decenii prostane ! Nu mai exista izotopi radioactivi in aer ai acelui accident inca din anii ’80 ! Doar terenul din zona Cernobilului este radioactiv ! Ciupercile in acest caz vin din Porcie daca nu ai citit nu din Cernobil sau Ucraina ! Sunteti o tara de Vodkari debili si iradiati…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top