
Uzbekistan a devenit țara anului, a decretat revista britanică The Economist. Potrivit sursei citate, schimbările pozitive au început să apară încă din anul 2018, când președintele Shavkat Mirziyoyev a inițiat reforme „care s-au accelerat în ultimul an”.
„În urmă cu trei ani, Uzbekistanul era un stat cu o dictatură post-sovietică, o societate închisă, cu autoritati de o cruzime și incompetență extremă”, se arată în materialul publicat. Potrivit sursei citate, regimul fostului președinte, Islam Karimov, a forțat bărbații, femeile și copiii să lucreze pe plantații, motiv pentru care țara a fost plină de disidenți cu care autoritățile au purtat o luptă activă.
După moartea lui Karimov, în 2016, la putere a ajuns Mirziyoyev. Noul președinte a trecut la acțiune abia în 2018, când în mare parte a oprit munca forțată, a permis accesul în țară a jurnaliștilor străini, a deschis mai multe noi treceri de frontieră și a decis să închidă una dintre cele mai dure închisori din țară.
Cu toate acestea, Uzbekistanul mai are un drum lung de parcurs, dar în 2019, „nicio altă țară nu a avansat atât de mult”, scrie The Economist.
Cu un an mai devreme, Armenia a fost țara anului în versiunea The Economist.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pana si uzbecii se democratizeaza…doar porcii lui Putler: Batman Batman