hrana petrolFederația Rusă trebuie sa-si schimbe atitudinea față de Kiev, în caz contrar acesta va continua să fie lovita de sancțiuni economice, a declarat președintele Barack Obama in cursul unei conferinte organizate ieri. Şi ţările europene sunt pregatite sa continue presiunea asupra Rusiei.

Marți, Comitetul Reprezentanților Permanenți la UE a demarat negocierile privind noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Tot mai multi experti cred ca UE si SUA ar putea aplica scenariul iranian care si-a demonstrat din plin eficienta.

În 2005, imediat după alegerea in Iran a președintelui Mahmoud Ahmadinejad, SUA au anunțat înghețarea activelor Organizației pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI) și a trei corporații industriale din Iran. În decembrie 2006, ONU a impus sancțiuni împotriva persoanelor și entităților asociate cu programul nuclear al Iranului, iar în martie 2007, ONU a înăsprit regimul de sancțiuni.

Hrana contra petrol

În anul 2007 au ​​urmat sancțiunile din sectorul bancar.

În 2010, Consiliul de Securitate al ONU a interzis Iranului sa se angajeze în orice activitate legată de rachetele balistice și de îmbogățire a uraniului și, de asemenea, a introdus un embargou complet asupra comertului cu arme. In paralel, Washingtonul a semnat Actul privind sancțiunile cuprinzătoare împotriva Iranului, iar în 2012, UE a impus un embargou asupra importurilor de petrol iranian, comerțulului cu aur și de bunuri cu dublă utilizare.

Ca urmare a acestor sancțiuni sectoriale, viata din Iran s-a scumpit, alimentele inregistrand cele mai mari salturi: cereale 56%, fructe 66%, legume cu 100%.

Și, deși, la început, analiștii credeau ca scenariul iranian este puțin probabil in cazul Rusiei, accidentul aeronavei Boeing 777 în apropierea de Donetsk a schimbat totul.

Analizând istoria sancțiunilor care au fost folosite de 100 de ori in ultimii 50 de de ani pentru zeci de țări, inclusiv Africa de Sud, Coreea de Nord și Siria, revista Time a scris acestea sunt de fapt un amestec de război și pace. Și, deși aceste măsuri afectează de multe ori nivelul de trai în țara respectiva, rareori au dus la schimbare de regim, mai ales daca este vorba de un regim autoritar (Cuba, Coreea de Nord, Rusia).

De exemplu, după ce guvernul cubanez a expropriat proprietatile cetățenilor americaniîn 1960, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Cubei. In 1962 sanctiunile au fost transformate intr-un embargou complet. Aceste măsuri au provocat daune economice enorme , dar nu au schimbat sistemul de guvernare al republicii socialiste.

În 2006, ONU a impus sancțiuni împotriva Coreei de Nord din cauza programului nuclear și a încălcării drepturilor omului. Nu există nicio dovadă sancțiunile au afectat regimul fostului dictator din Coreea de Nord Kim Jong-il, sau cel al actualului lider Kim Jong-un.

În 1986, în semn de protest față de politica de apartheid si de segregare rasială, Congresul Statelor Unite a adoptat o lege generală împotriva apartheidului, care a introdus o interdicție totală a oricăror legături financiare și economice cu Africa de Sud. A fost nevoie de ani de sancțiuni care in final au condus la abolirea legilor apartheid (1991).

Noile sancțiuni împotriva Rusiei sunt axate pe sectorul bancar, sectorul energetic și comerțul cu arme. Există două motive pentru care SUA si UE spera că sancțiunile vor duce la rezultatele așteptate, notează Time. În primul rând, Rusia are legături comerciale importante cu Europa, și, în al doilea rând, sancțiunile funcționează atunci când țara care le impune are un potențial economic mai mare decât cea pedepsită, ori aceasta este situaţia în cazul de faţă.

Potrivit The Wall Street Journal, istoria sancțiunilor împotriva Iranului, Coreei de Nord și Siriei sugerează pentru a schimba regimul de la Kremlin este nevoie de sancțiuni mult mai profunde. Rusia trebuie lovita ca si Iranul acolo de unde isi extrage cele mai mari venituri, adica in sectorul energetic.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top