preot TbilisiMai mult de 80% dintre georgieni se consideră ortodocși, iar printre cele mai religiosi – tânăra generație, scrie jurnalistul BBC Natalia Antelava. Cu toate acestea, ea constată că mesajul conservator al Bisericii Ortodoxe Georgiene este contrar orientarii pro-occidentale liberale a țării. Astazi,  școlile georgiene au devenit un loc al luptelor ideologice.

Renașterea Bisericii Ortodoxe Georgiene a început în anii 1990, atunci când „religia venea sa umple vidul ideologic lăsat dupa colapsul URSS”.

„Radicalizarea” bisericii este parte a unui un răspuns al societatii la „reformele pro-occidentale agresive” implementate de guvernul lui Mihail Saakașvili, scrie jurnalista BBC.

Încercările lui Saakasvili de a exclude religia din învățământul de stat a declanșat răspuns puternic. Astfel, interzicerea, in 2005 a simbolurilor religioase în școli a dus la creșterea grupurilor religioase publice. Cel mai mare dintre acestea este Uniunea Părinților ortodocși. Această organizație „a dobândit o proasta faima din cauza declarațiilor sale agresive împotriva minorităților, care implică de multe ori folosirea forței.”

În 2012, guvernul Saakașvili a pierdut alegerile unei coalitii mai ”tradiționaliste -„Visul georgian”, care a fost sustinuta cu entuziasm de biserica, grupuri religioase și parte a societății civile, scrie jurnalistul.

De atunci, „rugăciunile colective, predicile și îndoctrinarea în școlile publice au devenit din ce in ce mai frecvente”, declara Eka Tchitanava, șef al Institutului pentru Toleranță și Diversitate a Georgiei. Acest institut a realizat recent un sondaj în rândul celor 33 de minorități religioase, și toți au spus că copiii lor se confruntă cu presiunea la școală, în special musulmanii și „Martorii lui Iehova”.

Ministerul Educației din Georgia vorbeste despre „cazuri individuale”, guvernul declarand că promovează toleranța față de diferite credințe prin nou înființata Agenție pentru Culte.Former Georgian President Mikheil Saakashvili meets pro-European integration protestors in Independence square in Kiev

Totuși, în ciuda acestor declarații, în toate școlile vizitate de BBC, icoanele ortodoxe și alte accesorii religioase sunt la loc de cinste. În același timp, directorul uneia dintre școlile sătești a recunoscut că visează să amenajeze o cameră de rugăciune în școală.

Articolul BBC descrie în continuare acțiunile împotriva homofobiei din Georgia si cum participantii acestei actiuni, în 2013, au fost atacati de activiști ortodocși condusi de preoți. Unul dintre organizatorii demonstrației a fost Irakli Vacharadze. El este convins că în spatele tuturor acestor forte se afla miscari mai serioase, inclusiv  ​​”fostul stapan imperial al Georgiei: Rusia”.

„Pentru Putin, homosexualii sunt noii evrei – spune Vacharadze. – În multe feluri, la fel ca Hitler care a considerat evreii un obstacol în calea fericirii națiunii germane, Putin a gasit o modalitate de a pune semnul egalitatii între homosexualitate și Occident”.

Această strategie are efecte în Rusia și estul Ucrainei, unde milițiile pro-ruse spun că luptă pentru credința ortodoxă împotriva „valorile occidentale corupătoare”, cum ar fi homosexualitatea. Vacharadze afirma că Moscova folosește biserica pentru a răspândi același sentiment anti-occidental și in Georgia.

Biserica Ortodoxă Georgiană, la rândul său, afirmă că nu este un instrument în mâinile Rusiei, subliniind că are cu Moscova legături istorice.

Cu toate acestea, „în predicile lor săptămânale, sute de preoți transmit același mesaj: aspirațiile occidentale ale  Georgiei nu sunt compatibile cu credința străveche ortodoxă. Și ei le tot repetă tinerilor georgieni ca ei singuri trebuie sa faca alegerea”, – scrie în concluzie BBC.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top