Occidentul trebuie să transmită un mesaj clar elitei ruse că nu poate beneficia de trai frumos în Europa și America, dacă este beneficiara regimului lui Vladimir Putin, susține Marina Litvinenko, văduva fostului spion Alexander Litvinenko, otrăvirii cu poloniu radioactiv în Marea Britanie.

„Nu se pot accepta banii lor. Beneficiarii regimului lui Putin trebuie să înțeleagă că dacă sunt asociați  acestui regim, nu au drept la o viață de lux în Occident: pentru că acest regim aduce moartea în această țară ..“, – a declarat Litvinenko intr-un interviu cu „MBH Media “.

Totodata, văduva fostului ofiter KGB si FSB cere ca selectia persoanelor pentru lista neagra sa fie facuta cu mare atentie. „Totul trebuie să fie verificat cu precizie, ca în lista Magnițki. Trebui să existe legături clare asociative. Pentru că altfel ar putea fi toti penalizati fără dovada …“

„Nu sunt deloc o persoană anti-rusă”, a spus Litvinenko, care si-a pierdut soțul în 2006.

Ea a comentat si cazul otrăvirii recente a lui Serghei Skripal.

„Scandalul care a avut loc după moartea lui Sașa (Alexander Litvinenko) a fost nimic. Da, s-au facut declaratii dure. Da, decizia instanței a mentionat numele lui Putin, Patrusev. Și ce? Da, au fost expulzati în 2007 niste diplomați, și în 2016 cineva. Dar nimeni nu a fost pedepsit. Greseala a fost că comunitatea internațională nu a sprijinit atunci Anglia „, a explicat văduva.

„Ceea ce s-a întâmplat acum, după otrăvirea lui Skripal – expulzarea diplomaților, reacția internațională – cei care au conceput și au executat, ei nu se așteptau (la o astfel de reactie)“ – a adăugat Litvinenko.

Pentru Marina Litvinenko, soțul decedat va ramane întotdeauna un luptător pentru adevăr, care pentru adevar a și fost ucis.

În 1998, oligarhul Boris Berezovski i-a arajat lui Alexander Litvinenko o întâlnire cu Vladimir Putin, director al FSB, la care au discutat despre legaturile FSB cu crima organizată. Pentru ca nu a urmat nicio reacție, la 17 noiembrie 1998, Litvinenko și colegii săi, mascati, au sustinut o conferință de presă pe tema corupției în FSB. Apoi, impotriva lui Litvinenko a fost deschis primul dosar penal. La 25 martie 1999 el a fost arestat. Toare aceste evenimente, văduva le asociază cu „o comandă de la Putin”.

Potrivit Marinei Litvinenko, dosarul pe care soțul ei l-a prezentat viitorului președinte al Rusiei a fost sursa de informații pentru procurorul spaniol Jose Grinda, care a investigat „mafia rusă“.

„Toate persoanele implicate în acest dosar – persoane din trecut, despre care Sașa știa multe – aceste informații sunt din același dosar pe care el l-a arătat atunci lui Putin. El știa întregul lanț, știe cine se află în spatele cui și a explicat totul …“ – sustine văduva.

Obtinand azil in Marea Britanie, fostul ofiter KGB Alexander Litvinenko a murit la Londra la 23 noiembrie 2006. Conform examinării medico-legale, el a decedat din cauza otrăvirii cu poloniu radioactiv. Avocatii văduvei au recunoscut că la momentul morții sale, Litvinenko era de mai mulți ani colaborator al serviciilor secrete din Marea Britanie și Spania. Cu puțin timp înainte de moartea sa, el a devenit cetatean britanic.

la 21 ianuarie 2016, la Londra, a fost prezentat un raport cu privire la rezultatele așa-numitei anchete publice despre moartea lui Alexander Litvinenko. Documentul a indicat implicarea Rusiei în moartea fostului ofițer FSB, iar rușii Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun au fost declarati executanții crimei. În același timp, raportul constată că instanța nu a putut confirma originea rusă a poloniului radioactiv, cu care a fost ucis Litvinenko.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Văduva lui Litvinenko cere ca elita Rusiei să nu mai aibă dreptul de a trăi în Occident

  1. bogdan spune:

    Correct

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top