Parlamentarii din Marea Britanie cer impunerea de sancțiuni împotriva Ciprului, țară pe care o acuză ca a încălcat regulile UE de combatere a spălării banilor atunci când a ajutat Moscova să instrumenteze un dosar motivat politic, scrie The Times.

Deputatul Ian Austin a cerut secretarului Trezoreriei Statului ca Ciprul să fie evaluat ca țară „neconformă” normelor UE în ceea ce privește combaterea spălării banilor.

Cipru este sub supraveghere din cauza asistenței acordate anchetatorilor ruși care îl acuză de evaziunea fiscală pe Bill Browder, seful fondului de investitii Hermitage Capital si initiatorul „Magnitsky Act”.

Consiliul Europei a declarat că statele membre nu ar trebui să ofere asistență Moscovei în acest caz, care a fost deschis după ce avocatul Hermitage, Serghei Magnitsky, a dezvăluit mașinațiuni de 230 milioane $, ale căror autori erau oficiali ruși. Magnitsky a platit cu viata dezvaluirile facute, murind in conditii suspecte in arestul politiei.

În scrisoarea sa, Austin a declarat că guvernul Ciprului „nu a efectuat o investigație adecvată“ a cazului de fraudă și a blocat cererea francezilor de asistență în identificarea a 23 de milioane de euro, care ar putea fi spălate prin intermediul unor offshore-uri din Cipru.

Republica Cipru este un paradis bancar pentru mulți ruși bogați. Totodata, statul rus a oferit asistență financiară țării acordând țării insulare un împrumut de 2,5 miliarde de euro în timpul crizei din Zona Euro din 2011. Împrumutul trebuie rambursat anul viitor.

Guvernul de la Nicosia a declarat că „a îndeplinit doar o mică parte a unor solicitări” venite din partea Rusiei, dar că totul s-a făcut „în cadrul directivelor europene”. În ceea ce privește spălarea banilor, guvernul cipriot a afirmat că „nu numai că nu a împiedicat anchetele, ci că acestea sunt în continuare în curs de desfășurare”.

Saptamana aceasta, la o întâlnire cu președintele Ciprului, președintele rus Vladimir Putin a adus acuzații grave împotriva lui Browder, dupa ce mandatul emis de Rusia a fost blocat într-o instanta din Cipru.

Cazul Hermitage a devenit incident diplomatic după ce Serghei Magnitsky, avocatul fondului de investitii, care a descoperit frauda, a murit în 2009 în custodia politiei ruse.
Eforturile lui Browder au dus la adoptarea în SUA a legii „Magnitsky Act”, care impune sanctiuni personale împotriva rușilor implicați în crima. Ulterior, „Magnitsky Act” a fost extins asurpa tuturor oficialilor care incalca drepturile omului. UE și Canada au impus sancțiuni similare.

De altfel, Moscova a reacționat recent la decizia Canadei, emițând pentru a cincea oară mandat de arestare pe numele lui Browdeur, cetățean britanic născut în Statele Unite, pe care l-a introdus în baza de date Interpol.
Ulterior, Putin l-a acuzat public pe Browder pentru implicare „în activități ilegale” și a susținut despre acesta că a cumpărat protecție politică prin contribuția sa la Partidul Democrat din Statele Unite.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top