Problema Ucrainei poate deveni un factor important de consolidare la summitul NATO din luna iulie, sustine fostul secretar general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, într-un articol pentru Real Clear World, potrivit Vocea Americii.

Analistul observă că summit-ul Alianței de la Bruxelles din iulie va avea loc pe fondul unor tensiuni tot mai mari in regiunea transatlantică. Cu toate acestea, există o inițiativă concretă care poate aduce coeziune aliaților de ambele părți ale Atlanticului și va sprijini securitatea colectivă internațională – consolidarea parteneriatului NATO cu Ucraina, subliniază Vershbow.

Ucraina vrea să adere la NATO. Acest lucru nu poate fi făcut imediat, în virtutea starii actuale de securitate, precum și a reformelor necesare în sectorul apărării din Ucraina, însă această chestiune ar trebui să rămână subiect al negocierilor. Deși parteneriatul nu înlocuiește statutul de membru, invitația Ucrainei de a deveni partener cu oportunitati sporite (EOP – Enhanced Opportunities Partner) este un pas natural în relațiile NATO cu Kievul, este convins expertul.

NATO a introdus mecanismul de parteneriat cu oportunități sporite de dialog și cooperare în 2014. Scopul acestui parteneriat este îmbunătățirea interacțiunii dintre țările membre ale Alianței și partenerii cheie.

Statutul EOP este dat partenerilor care contribuie semnificativ la misiunile NATO. Lista țărilor candidate include în prezent Australia, Finlanda, Georgia, Iordania și Suedia.

Ucraina nu este pe această listă, deși Kievul îndeplinește toate criteriile pentru acest statut, consideră Vershbow.

Astfel, expertul spune ca Ucraina participă la misiunile NATO,  mărindu-si contribuția la misiunea de consiliere și formare a forțelor armate din Afganistan. De asmenea, Ucraina a oferit asistență semnificativă operațiunilor aliate în Balcani și regiunea mediteraneeană și este una dintre cele patru țări care nu sunt membre ale NATO, dar care participă la Forța de Reactie a NATO împreună cu Georgia, Finlanda și Suedia.

Totodata, Ucraina cheltueiste 5% din PIB pentru apărare – mai mult decât orice țară membră NATO. În cei patru ani de război cu forțele sprijinite de Rusia în Donbas, Ucraina si-a format forța militară cea mai experimentata in lupta de pe continentul european și și-a întărit în mod semnificativ complexul militar-industrial, afirma expertul.

Pentru Alianță, capacitățile ucrainene, cunoștințele și abilitățile tehnice sunt foarte valoroase, este convins autorul.

”Nimeni nu cunoaște atât de bine Rusia, cum o cunoaste Ucraina și nici nu are o experiență practică atât de semnificativă în confruntarea cu atacurile cibernetice rusești, cu dezinformarea și cu alte forme de „război hibrid” care vizează distrugerea democrațiilor noastre. Ucraina joacă, de asemenea, un rol semnificativ în eforturile Alianței de a spori securitatea în Marea Neagră pentru a proteja flancul sud-estic al NATO”, subliniază Vershbow.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Vershbow: Chestiunea Ucrainei – puternic factor de coeziune a aliaților la summit-ul NATO

 1. ANTIPUTIN spune:

  E bine ca Ucraina sa faca parte din UE si din NATO !

 2. Marian spune:

  Ucraina nu poate sa intre in n.a.t.o pana nu returneaza pamantul României, + dobanda de nesimtire (ucraina este independenta din 1991) pentru 27 ani!

 3. bogdan spune:

  Bravo NATO ! Ucraina trebuie ajutata impotriva porcilor invadatori de la rasarit !

  • carstea spune:

   Nu cred ! Si ucrainieni sunt la fel ca rusii. Nu este nici o deosebire, nici una macar !

   • bogdan spune:

    Ce grohai tu carsteo ?! Pai daca ei nu erau diferiti de voi atunci nu i-ati fi invadat in Crimeea sau Donbas ! Hai grohaie la alta troaca godak sovietic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top