Ultimele dezbateri din SUA despre Rusia au fost axate în principal pe dezinformarea, propaganda și amestecul rusesc în alegerile americane de anul trecut. Dar agresiunea împotriva Ucrainei rămâne cel mai mare păcat și amenințare din partea Moscovei, scrie fostul secretar general adjunct al NATO și fostul ambasador al SUA în Rusia, Alexander Vershbow, într-un articol pentru Atlantic Council.

El subliniază faptul că nu este vorba numai despre supraviețuirea Ucrainei ca stat independent, democratic, dar și despre viitorul ordinii internaționale bazată pe statul de drept și nu pe „legea junglei“.

Mulți s-au temut că Donald Trump va abandona Ucraina pentru „binele relațiilor” cu Kremlinul. În schimb, administrația de la Casa Alba a adoptat o poziție clară, care spune că îmbunătățirea relațiilor SUA-Rusia nu este posibilă fără o soluționare a situației din Ucraina. Și aceasta este o veste bună, susține Vershbow.

Oficialii de la Washington au dezvoltat o strategie inteligentă și extinsă care vizează obținerea unei soluții diplomatice, misiune care a fost încredințată diplomatului Kurt Volker.

Această strategie va reuși numai dacă Statele Unite vor rămâne puternice, unite cu aliații și fără compromisuri în privința principiilor sale. Acest lucru înseamnă să refuze recunoasterea anexarii ilegale a Crimeea și să insiste asupra întoarcerii peninsulei Ucrainei, atâta timp cât va fi nevoie. În cazul zonelor ocupate din Donbas, este necesar să se mențină și să se crească presiunea asupra Rusiei, până când se termină ocupația și Moscoav va restabili suveranitatea Ucrainei în întregime, în conformitate cu acordul de la Minsk.

Potrivit lui Vershbow, pentru prima dată din 2014, Kremlinul pare să caute o cale de ieșire din Donbas. Proiectul așa-zis „Novorossia” nu a reușit și nu a adus lui Vladimir Putin avantajul politic dorit.

Patru ani de ocupație și un război neintensiv în Donbass au întărit identitatea națională a ucrainenilor. În același timp, razboiul nu împiedică procesul de reformă sau punerea în aplicare a acordului de asociere cu UE.

Putin a realizat că sancțiunile nu vor fi ridicate fără vreun motiv, iar unitatea transatlantică nu este atât de ușor de zdruncinat. Mai mult, trebuie să țină seama de posibilitatea ca SUA să ofere arme Ucrainei. Și acest factor va face imposibile operațiunile ofensive fără riscul de a suferi pierderi serioase, ceea ce va avea un efect negativ asupra regimului lui Putin acasă. Inițiativele recente de menținere a păcii ale președintelui rus ar putea fi un semn că strategia americană funcționează. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Putin să se decidă asupra pacificatorilor din Donbas înainte de alegerile din 2018.

O alta provocare este sa se convingă Putin să accepte calea cea dreaptă și anume să pună în aplicare pe deplin acordurile de la Minsk. Potrivit lui Vershbow, SUA merita sa încerce sa testeze dispozitia președintelui rus de a desfasura forța de menținere a păcii în Donbas, care sa garanteze restaurarea deplină a suveranității Ucrainei. În același timp, președintelui rus trebuie să i se dea clar de înțeles că prețul ocupației ruse va crește încontinuu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

4 Responses to Vershbow: Kremlinul se pare că caută o ieșire din Donbas

  1. bogdan spune:

    Ce-mi place cum grohaie de foame cei doi trolli sh ai kremlinului ramasi pe aici : zdreanta Noada (aka Taranu Ion) si otreapa Ventil Marius !

  2. Lucia spune:

    Tovarasi, capitalistii amercicani si europeni sunt pe marginea prapastiei. Dar noi suntem in stare sa-i depashim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top