wershbowAlexander Vershbow este un diplomat american ( între 2001-2005 a fost ambasadorul SUA în Rusia), care în octombrie 2016 își încheie mandatul de patru ani, în calitate de adjunct al secretarului general al NATO.

Într-un interviu cu Janna Nemțova (DW), Vershbow a vorbit despre o serie de mituri rusesti despre NATO, cultivate în mass-media controlată de Moscova și a explicat de ce Occidentul „nu a avut destulă imaginație” pentru a anticipa anexarea rusă a Crimeei.

Nemțova: Domnule Vershbow, astăzi relația dintre Rusia și NATO a atins cel mai jos punct dupa colapsul sovietic. De ce NATO nu a reușit să prevină acest scenariu?

Alexander Vershbow: Cauzele crizei în relațiile noastre este în mare parte din cauza schimbărilor în politica rusească. Perioada dezintegrarii Uniunii Sovietice a fost o perioadă de mare speranță și oportunitate. Desigur, a fost o provocare monstruoasa pentru oamenii care încearcau sa-si revină dupa prăbușirea unui mare stat și economii. Tranziția la capitalism nu a fost ușoară.

Dar noi – cei de la NATO – am considerat perioada ca o oportunitate de a pune în aplicare ideea exprimata pe vremea lui Mihail Gorbaciov: construirea unei case europene comune. Am încercat în mod constant să construim cu Rusia un parteneriat strâns. Și, timp de mai mulți ani a mers destul de bine. Vreau să vă reamintesc că forțele ruse au fost alături de NATO în Bosnia și Herțegovina și apoi în Kosovo. Și chiar nu foarte demult, în 2012, am discutat despre un sistem comun de apărare antirachetă care ar proteja popoarele noastre împotriva amenințărilor din afara Europei.

Cu toate acestea, în 2014, dupa agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei, s-a schimbat complet paradigma. Deci, în opinia noastră, de criza din relațiile noastre este responsabilă în primul rând Rusia.NATO

– Se puteau prezice aceste evenimente?

– Să spunem că am văzut semnale alarmante, dar nu le-am dat o semnificație adecvată. Războiul cu Georgia în 2008, prezența ilegală continuă a trupelor rusești în Moldova – toată acestea vorbeau si vorbesc despre lipsa de respect față de suveranitatea statelor vecine. Dar noi nu am avut destulă imaginație să ne imaginam ca va urma o anexarea efectivă a teritoriului unui stat vecin.

– Dar Putin a trimis un semnal clar Occidentului  la Conferința de Securitate de la München din 2007. Acolo el a vorbit despre preocupările vizavi de extinderea spre est a NATO. Înseamnă că nu l-ați luat în serios?

– Am luat acest lucru foarte în serios, cu toate acestea, am simțit că după acest discurs se poate continua cooperarea. La începutul președinției lui Barack Obama, am negociat START-3. A fost înfiintata o Comisia Prezidențială comună, în baza căreia Rusia și SUA puteau coopera pe mai multe fronturi. NATO și Rusia au continuat să lucreze împreună în Afganistan. Am înțeles că Rusia avea o viziune ușor diferită față de extinderea NATO spre est, dar am crezut că fundamentul intereselor comune este suficient de puternic pentru a depăși aceste diferențe.

Acum, însă, cred că sarcina ce mai importantă a politicii rusești și a președintelui Putin este să zugrăveasca NATO drept organizatie inamic. De aceea și extinderea NATO spre est, în urma căreia, de altfel, niciun tanc nu a fost mutat mai aproape de Rusia, a fost prezentata drept o provocare. Dar, extinderea NATO a creat la granițele vestice ale Rusiei o comunitate de tari democratice stabile, ceea ce a facut mai sigura frontiera. Instabilitatea cu care, de fapt, trebuie să se confrunte Rusia este în partea de sud, nu la vest. Cu toate acestea, Kremlinului ii convine să ne reprezinte drept inamic, așa că ne aflăm în această situație îngrozitoare.omuleti verzi

– NATO este considerata inamic nu numai de catre conducerea Rusiei, dar și de mulți ruși de rând. Trebuie să spun că Alianța nu simte prea multa simpatie nici în alte țări. Poate pentru că este considerată mai degraba o organizație condusă de Statele Unite și nu o alianță defensivă. Poate că alianța si-a distrus reputația din cauza operațiunilor din Afganistan și fosta Iugoslavie. Ați dat vina pe Rusia pentru criza relațiilor, rezulta ca NATO nu a comis erori?

– Nu spun că NATO este fără cusur. De multe ori a trebuit să luăm decizii dificile, uneori sa alegem răul cel mai mic. Așa a fost cu Kosovo. Dar chiar și aici ne confruntăm cu un revizionism incredibil în presa de stat din Rusia, care „uita” faptul că Rusia a fost un membru cu drepturi depline al Grupului de contact pentru Kosovo.

– În ce măsură este adevărata ideea că NATO este un instrument politic al SUA?

– Statele Unite sunt cel mai mare membru al alianței. Am fost ambasador al SUA, și știu că opinia SUA este ascultată. Dar Statele Unite nu impun voința sa în NATO. Această alianță se bazează pe principiul consensului, unde au loc discutii și se cauta un echilibru între interesele tuturor membrilor alianței.

– Aș vrea să abordam una dintre cele mai fierbinți subiecte – Crimeea. Unul dintre argumentele în favoarea anexării Crimeei adus de Kremlin este faptul că NATO se presupune că intenționa să preia controlul asupra bazei militare rusești de la Sevastopol ….

– Aceste planuri cu siguranta ca nu existau. Vreau sa vă reamintesc că, după venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, Ucraina a renunțat la ideea de aderare la NATO. Si am respectat această decizie, deoarece este alegerea Ucrainei. Și atunci când Ianukovici a prelungit acordul de închiriere a portului Sevastopol …

– Dar nu va plăcea?

– De fapt, unii membri ai alianței au rasuflat chiar ușurati, pentru ca aderarea Ucrainei era un subiect atât de complex. Prin urmare, afirmația că NATO voia sa profite de Sevastopol, la fel ca si povestile cu privire la purificarea etnică și atrocitățile împotriva populației vorbitoare de limbă rusă din Crimeea – sunt prostii absolute. Nu a fost nimici din toate astea. A existat insa o operațiune specială, agresiunea rusească cu utilizarea ilegala a trupelor staționate în Sevastopol. În  peninsula au fost trimisi ”omuleti verzi”, soldati nemarcati. Mai târziu, președintele Putin a recunoscut: au fost rusi care au comis de fapt o lovitură de stat pe teritoriul Ucrainei.

– Și totuși, care ar fi fost consecințele pentru Rusia și baza sa militară, în cazul în care Ucraina devenea membru al NATO?omuletii verzi

– Pot doar specula, dar cel mai probabil, în ceea ce privește NATO, organizatia respecta aranjamentele existente. Vreau să vă reamintesc: NATO nu a desfasurat trupe in nicio tara care a aderat la alianța după 1997. Pur și simplu nu am văzut nevoie de asa ceva. Iar această politică ar fi rămas neschimbată în cazul aderării Ucrainei. Cu toate acestea, acțiunile Rusiei în ultimii doi ani nu ne-au lăsat de ales. Moscova pur și simplu inventează povești conspirationiste despre NATO pentru a-și justifica propriile încălcări ale dreptului internațional.

– În cele din urmă o întrebare teoretică: ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar doborâ un avion NATO?

– Depinde de circumstanțe. Noi am fost extrem de preocupat de comportamentul foarte agresiv al piloților ruși în legătură cu distrugatorul „Donald Cook” din Marea Baltică. Recent, un incident similar a avut loc în Marea Neagră. Există riscul ca astfel de cazuri ar putea duce la accident, coliziune sau mai rău.

În Siria, cu toate diferențele politice, SUA și Rusia au reușit să cadă de acord asupra regulilor în spatiul aerian, pentru a evita incidente de acest gen. Cred că avem nevoie de un set de reguli similare și în Europa, până nu s-a întâmplat nimic rău. Pentru ca ne va fi mult mai greu sa rezolvam consecințele negative.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Vershbow: ”NATO nu a vrut să desfășoare trupe în Europa de Est, dar Rusia nu ne-a lăsat de ales”

  1. bogdan spune:

    Foarte rationale raspunsurile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top