comert stagnareMinisterul Dezvoltării Economice din Rusia a lansat ieri o noua prognoza macroeconomică pentru 2015. Creșterea PIB-ului a fost redusa la jumătate, de la 2 la 1% şi așteptări modeste și în alte zone: veniturile vor creste sub 1%, motiv pentru care comerțul va stagna.

Calculele ministerului ar trebui să constituie baza pentru proiectul bugetului pentru 2015, care va fi discutat în Guvern rus la începutul lunii septembrie. Cu toate acestea, toate cifrele pot fi revizuite în jos, sustin economiști intervievati de RBC. Efectul întârziat al sancțiunilor și scepticismul investitorilor străini cu privire la viitorul economiei ruse face iluzorie chiar si creșterea de 1 la sută a PIB-ului Rusiei, cred expertii.

Rata de creștere a PIB-ului: 1%

În acest an, potrivit Ministerului de Dezvoltare Economică, PIB-ul va crește cu 0,5%, așa cum s-a prognozat si anterior. Dar pentru anul viitor prognoza de creștere a scăzut de la 2 la 1%. „Ţinta de creștere de 1% anul viitor ar putea fi ratata din cauza impactului intarziat ale sancțiunilor UE si SUA, si in conditiile in care multi investitori pierd interesul pentru Rusia „, – a declarat expertul Centrului Școlii Superioare de Economie, Nikolai Kondrashov.

Prețul petrolului: 100 dolari pe baril

În prognoza de bază pentru anul 2015 Ministerul Dezvoltării Economice a estimat un preț mediu anual la petrol de 100 de dolari barilul. Ne putem aștepta ca prețul sa scăda din cauza stabilizarii situației din Irak și din datorita unui declin general al cererii de petrol„, – a spus expertul Gaidar Institute, Pavel Trunin. Acest lucru înseamnă , în principiu, bugetul va fi echilibrat, dar în termeni reali veniturile vor scădea. Preturile scazute la petrol vor avea un impact asupra sanatatii sectorul public , – a declarat directorul de analiză a piețelor financiare și macroeconomia Alfa Capital, Vladimir Bragin.

Inflația: 6,5%

Rata inflației va fi mare in acest an si scenariul se va repeta in 2015. În 2014, creșterea prețurilor va fi de 7,5%, iar anul viitor de 6,5%. Șeful Departamentului de prognoză macroeconomică consolidată al Ministerului  dezvoltarii, Oleg Bolt, spune ca agentia majoreaza previziunile sale din cauza embargoului alimentar și a riscurilor geopolitice. „Pentru anul viitor prognozam o inflatie de 8%. Acum exista o mulțime de factori care stinuleaza inflațiaÎn plus, rubla continuă să slăbească.”

În afară de ratele scăzute ale creșterii economice nu văd niciun alt factor care ar împiedica inflația. Inflația este în general principalul factor de risc„, a declarat economistul-sef  Alfa Bank, Natalia Orlova.

37 de ruble pentru un dolar

Singurul indicator care nu s-a schimbat în noua prognoză este rata de schimb valutar. Media anuala prognozata în 2014 a fost de 35,5 ruble, iar în anul următor 37 de ruble. Economia încă nu s-a adaptat complet la noul curs. În cazul în care Banca Centrală va trece la o rată de schimb flotantă, putem vedea devalorizarea rublei. Dar, acum, toată lumea înțelege prețul actual al rublei este influentat de mai mulți factori geopolitici: Ucraina, sancțiunile„, – a spus Nikolai Kondrashov.

Investițiile în active fixe: 1,5%

În acest an, Ministerul Dezvoltării Economice a prognozat perspectiva  investițiilor în capital fix la un nivel negativ, de2,4%. În 2015, agenția se așteaptă ca acestea să crească cu 1,5%. Potrivit analiștilor, aceste așteptări sunt prea optimiste, deoarece întreprinderile sunt decapitalizate. Unele dintre afaceri nu au bani pentru a investi în active fixe, de obicei, în astfel de cazuri, companiile se împrumuta, dar acum ratele dobânzilor la credite sunt foarte mari, astfel încât companiile preferă să aștepte. Şi cei care au bani asteaptapentru că este mai bine să tii banii în depozite la banci, decât să iţi asumi riscuri în astfel de momente dificile. Prognoza noastra pentru anul viitor este o scadere de 1,2% , spune Kondrashov.

Veniturile reale ale populatiei: 0,4%

Ministerul Dezvoltării Economice a redus si rata prognozata de creștere a venitului populatiei de la 1,3% la 0,4%. Veniturile reale sunt în scădere din cauza a trei factori. Cresterea inflației, creditarea populației (o parte tot mai mare din venit se duce pe plățile dobânzilor la împrumuturi) și incapacitatea companiilor de a crește salariile angajaților în același ritm ca înainte, „- mai spune Kondrashov.

Cifra de afaceri în comerț: 0,6%

Cifra de afaceri in comerțul cu amănuntul va crește modest cu 0,6% în 2015. Economiștii explică că această cifră este direct legată de veniturile reale ale populației.

Fuga capitalui: 40 miliarde dolari

Ieșirile de capital sunt recunoscute de analiști, dar foarte dificil de prezis. Pavel Trunin, de la Gaidar Institute, este de părere prognoza oficiala (40 miliarde de dolari) pentru 2015 nu poate fi luată în serios.

Fluxurile de capital afectează în mod serios cursul de schimb. Ele nu sunt atât de legate de factorii externi, ci cu așteptările și atitudinea generală față de economia Rusiei. Faptul vedem iesiri de capital înseamnă că economia Rusiei începe să aibă probleme, iar situația din Ucraina a accelerat acest proces. sa stopam fenomenul avem nevoie de reforme serioase…”spune Bragin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top