Serviciul Securitatii de stat din Suedia (SAEPO) este îngrijorat în legatura cu „creșterea activității de spionaj a Rusiei” în Suedia. SAEPO sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza viitoarei dezbateri parlamentare privind ratificarea Acordului cu NATO, care va avea loc pe 25 mai. Documentul va permite forțelor NATO să desfășoare exerciții militare pe teritoriul Suediei, sa intre în porturile și bazele sale militare și le va oferi o mai mare libertate de acțiune în situații de urgență, scrie Vice News.

SAEPO susține că Rusia a încercat să influențeze rezultatul dezbaterii cu privire la politica de securitate a Suediei atât „prin declarații publice”, cât și prin activitati  „ascunse”.

Acuzația de spionaj este o problemă foarte sensibilă în politică, de aceea SAEPO a evitat sa faca acuzații publice, dar a subliniat că a filat oameni aflati în legătură cu serviciile ruse și care participa la conferința privind problema apropierii de NATO. Potrivit serviciului de securitate suedez, scopul lor este de a preveni în continuare cooperarea dintre Suedia și Alianța Nord-Atlantică.

Raportul SAEPO pe anul 2015 arata că Rusia desfasoara în Suedia „campanii psihologice și de dezinformare”. In plus, SAEPO susține că RVS și ofițerii GRU au efectuat „operațiuni agresive de strangere de informații”.

La două zile după publicarea raportului SAEPO în mass-media suedeză, un atac cibernetic a paralizat site-urile a șapte ziare suedeze majore. Totodata, invaziile spatiilor aerian si maritim de catre fortele armate ruse sunt tot mai frecvente.

AVION RUSESCComportamentul Rusiei este descris ca „război hibrid”, sau „doctina Gherasimov” – dupa generalul rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse. Potrivit lui Gerasimov, „tendința secolului XXI este de ștergere a diferentei dintre starea de război și cea de pace. Războiul nu mai este declarat, dar odata început se desfasoara dupa un model neobișnuit pentru noi”.

Intr-adevar, scrie Vice News, războiul este o ”afacere” cruda, în care oamenii pierd timp și sânge. Dar scopul războiului nu este cruzimea în sine. „Războiul este ceea ce face statul, atunci când nu reușeste să atingă scopul sau prin intermediul diplomației,” – spune autorul.

Gerasimov sugerează contrariul. În cazul în care războiul „este (mai mult sau mai puțin) utilizarea legalizată a forței în locul unei presiuni politice tradiționale”, este posibil să se utilizeze „presiunea politică subversivă” pentru a atinge obiectivele care se realizează de obicei prin intermediul războiului? Altfel spus, sa se foloseasca „trucuri Jedi”?

soldati suedeziDesigur, nu este vorba despre faptul că Rusia intenționează să atace Suedia în  maniera in care a facut-o în Ucraina de Est. „Dar, în ultimii doi ani, acțiunea militară rusă în zonele de graniță a fost precedată de acelasi tip de „intrigi”, scrie Vice News, facând aluzie la Crimeea. În plus, daca președintele Vladimir Putin poate obtine ceea ce doreste folosind „trucuri Jedi”, la ce îi mai foloseste razboiul? –  se întreaba publicația.

În timpul Războiului Rece, Suedia a menținut neutralitatea și nu a participat la confruntarea dintre țările Pactului de la Varșovia și NATO. După prăbușirea Uniunii Sovietice, tarile baltice Letonia, Lituania și Estonia au devenit membri cu drepturi depline ai Alianței, iar situația strategică a Suediei s-a schimbat.

Pentru NATO, protejarea țărilor baltice nu este o intreprindere ușoara: republicile sunt destul de slabe și fără sprijinul Alianței Nord-Atlantice nu vor rezista mult timp. Acordul Suediei cu NATO va permite trupelor aliantei sa se deplaseze direct prin teritoriul suedez, din locul desfasurarii permanente care este în Norvegia. În timpul războiului rece nu a existat o astfel de necesitate.

gotlandPunctul strategic în această parte a Mării Baltice este insula suedeza Gotland, situata la distanță egală între coasta scandinava și coasta tarilor baltice. Cândva insula era bine fortificata, adăpostea garnizoane, iar acum nu este deloc aparata, cu toate că infrastructura militară este păstrată aici. In ultimii ani, Rusia a efectuat mai multe exercitii cu desant, care simulau ocuparea insulei Gotland, ne amintește Vice News.

Toate acestea sunt demne de o atenție mai deosebita, dar nu sunt neapărat motiv de îngrijorare serioasă. Dar, Rusia poate să continue să folosească „trucuri Jedi”, sau să înceapă să emita pretentii asupra acestui teritoriu al Europei de Nord, rezumă publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Vice News: Înainte de a declanșa un război cu Suedia, Rusia își va încerca „trucurile Jedi”

 1. Tzepesh spune:

  Ce razboi sa declanseze….ei sunt vai de ei si profita de slabiciunea occidentala la razboiul lor psihologic……
  Soluția este mult mai simplă decât se crede…..izolare totală….dar totala? Retragerea tuturor firmelor occidentale…..
  Iar pe termen lung cum avem de-a face cu un imperialism genetic popular al vodkarilor trebuie să se lucreze cu atenție deosebită în ceea ce reprezintă transferul de tehnologii….căci dupa 1990 vodkarii au profitat de deschidere infruptandu-se din și incercandsa-si pună la nivel tehnologia.Noroc ca sunt departe de realitate…..imaginati-va vodkarii cu tehnologia și echipamentul american……..eu nu vreau sami imaginez…..astia ocupau 1/2 din Europa…..

 2. bogdan spune:

  Oare de ce a permis Dumnezeu aparitia acestei natii inapoiate si rudimentare ?!?

  • Clau spune:

   istoric vorbind? Pai acum aproape 500 de ani s-au facut lucrari de mentenanta la portile iadului si atunci a scapat Ivanus (ulterior cunoscut ca Ivan cel Groaznic) si inka kativa pui de draci care s-au folosit de cei mai inapoiati oameni ai vremii, jegurile care vietuiau la est de actuala Moscova pentru a crea un „avanpost” in „Middle-earth” (sau Midgard cum apare in alte mitologii)… Si ca sa nu lungesc povestea, aparitia lor a fost un accident si reprezinta mai degraba o boala, un cancer a lumii civilizate si nu ceva care sa aibe vreo logica, justificare sau „necesitate”. Acum depinde doar de noi daca permitem sau nu sa fim infestati sau daca luptam cu boala…

   • mocanu dan spune:

    SUNT ARIENI CA SI NOI,DAR STATUL SUB JUG TATARESC ,I-A PROSTIT DE TOT,PINA LA TASUMARE AL LUI CEL GROAZNIC EI SE NUMEAU MAREA TATARIE,SAU HANATUL MOSKOVIEI,………..RAUL VINE DIN ASIA DE LA GALBENI.

  • sandro spune:

   Ca sa ajungi sa-ti pui tu intrebarea cu pricina, patratzel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top