Cu 70 de ani în urmă, la 24 iunie 1948, Uniunea Sovietică a întrerupt legăturile terestra și fluviala cu sectorul apusean al Berlinului. Timp de aproape 11 luni, Statele Unite și Marea Britanie au livrat provizii pe calea aerului celor peste două milioane de oameni ramasi captivi. Operațiunea umanitară a fost numită la vremea respectiva „Podul aerian”.

Stalin și susținătorii săi din estul Germaniei au încercat să ocupe Berlinul de Vest prin inaniție, să-i forțeze pe aliații occidentali să se retragă de acolo, iar pe berlinezi să-i supună autorităților sovietice de ocupație. Timp de aproape un an, căile ferate și drumurile care duceau spre partea de vest a orașului au fost blocate. Aliatii au fost nevoiti sa livrezepe calea aerului totul, de la mâncare la cărbune. La fiecare 2-3 minute în Berlinul de Vest decolau si aterizau avioane de transport aliate.

Rezultatul blocadei Berlinului de Vest, la care URSS a renuntat pe 11 mai 1949, a fost o deteriorare bruscă a imaginii URSS in ochii opiniei publice din țările occidentale și accelerarea formarii Republicii Federale Germania (RFG). Berlinul de Vest a devenit oraș autonom, conectat printr-un coridor de transport terestru cu FRG.

Ca răspuns, în octombrie 1949, pe teritoriul Germaniei ocupate de trupele sovietice, Moscova a creat Republica Democrată Germană (RDG), care a existat până în 3 octombrie 1990.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to VIDEO ISTORIE. 70 de ani de la începerea blocadei sovietice a Berlinului de Vest

  1. bogdan spune:

    „Pretenia Sovietica” !

  2. Clau spune:

    si tot istoria ne arata nivelul la care au ajuns RFG si cat de in urma au ramas RDG…si nici nu e de mirare ca doar unde isi baga rusnacul copita si apare infestare cu iz de lume rusa se garanteaza doar regres tehnologic/economic, saracie si incultura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top