erofeev alxandrovLa Kiev continua scandalul cu cei doi militari activi ruși din cadrul fortelor specale (Spetsnaz), arestati in Donbas si renegati de Ministerul Apărării din Rusia. În timp ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) interoghează militarii din cadrul forțelor speciale GRU, Ministerul ucrainean de Externe a trimis o notă de protest la Moscova în legătură cu prezenta armatei ruse in Donbas.

Ambasadorul ucrainean Dmitri Kuleba a subliniat faptul că „prezența militară rusă în partea de est a Ucrainei și participarea la luptele cu fortele ucrainene a militarilor rusi, pune la îndoială intentia Rusiei de a îndeplini acordul de la Minsk. „Este o încălcare a tuturor normelor posibile de drept internațional „, este citat oficial de catre UNN.

Între timp, consilierul sefului SBU Markian Lubkivski spus că rușii au fost reținuți în cadrul procedurilor penale și nu vor avea statut de prizonieri de război. „Aceștia sunt acuzați de comiterea de acte teroriste împotriva populației civile și a militarilor din Ucraina”, – a declarat consilierul președintelui SBU.

Astăzi, pe canalul YouTube al Serviciului de Securitate al Ucrainei au fost postate două inregistrari video cu interogatoriile celor doi ruși – cu subtitrare în limba rusă și engleză.

În prima inregistrare apare sergentul Alexandr Alexandrov care spune că este militar sub contract în a 3-a brigada GRU din Togliatti. „El este născut pe 7 ianuarie 1987, cetățean al Federației Ruse cu reședința in regiunea Kirov.

Sustine ca a ajuns pe teritoriul Ucrainei pe 26 martie 2015, ca parte a unui batalion cu 220 de militari, condusi de generalul Constantin Napolskih.
A doua inregistrare este cu Evgeni Erofeev, presupus comandant de unitate, tot din orasul Togliatti.

Erofeev a explicat că a ajuns în regiunea Lugansk la începutul lunii aprilie in cadrul aceleiasi unitati conduse de generalul Napolskih. El a confirmat faptul că, la momentul arestării sale, grupul sau realiza o misiune de recunoaștere.

Ministerul Apărării din Rusia sustine insa ca cei doi – Alexandrov și Erofeev nu sunt militari activi.

Între timp, activiști pentru drepturile omului din Togliatti au declarat pentru BBC ca căpitanul Evgeni Erofeev și sergentul Alexandr Alexandrov – sunt locuitori din Samara, militari activi în cadrul forțelor speciale cu sediul în Togliatti.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, „din Togliatti, la interval de 1.5 luni, este trimisa in Ucraina cate o  brigadă de forțe speciale.”

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top