Situaţia ecologica pe lacul Baikal, considerat una dintre cele mai importante minuni naturale din Rusia, continuă să ingrijoreze ecologiștii. Epidemia de alge Spirogyra, care cu tonele putrezesc pe malul lacului Baikal, este urmarea poluarii apei din cauza instalațiilor defecte de tratare şi prelucrare a apelor uzate industriale.
Ecologistii au ajuns la concluzia că apa netratata pana la capat este deversata in Baikal, creând un mediu favorabil dezvoltarii algelor Spirogyra, o alga care în final ar putea distruge întreg ecosistemul lacului.
Astfel, perla naturala a Rusiei se poate transforma dintr-un lac în mlaștină.
„Apariția acestor alge nu înseamnă că Baikalul se transformă într-o mlaștină”, incearca sa linisteasca opinia publica autoritatile din zona.
Cu toate acestea, imaginea de la fata locului este deprimanta. Tone de alge in putrezire aduse la mal elibereaza un miros foarte neplăcut. Oameni și animalele au încetat să mai bea apă din lacul Baikal. În unele locuri s-au depozitat pana la 90 de kilograme de alge pe metru pătrat.
Cercetatorii sustin ca apele deversate in lac reprezinta un cocktail puternic de substanțe chimice sintetice și chiar dezinfectanti. Desigur, acestea sunt ideale pentru a aduce strălucire în casa, dar pentru apa lacului au efecte dezastruos, fiind cauza principala a epidemiei Spirogyra.
Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei (Rusia) şi reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume 23.000 km³ și este cel mai adânc lac de pe glob (1637 m). Depresiunea lacustră din Siberia de Sud conține 10% din rezervele de apă potabilă ale lumii (exceptând ghețarii). Totodata, lacul Baikal poate fi considerat și cel mai vechi lac din lume (circa 20-25 milioane ani de existență) și unul dintre „muzeele vii„, în care trăiesc aproximativ 800 specii de animale și 245 specii de plante proprii lui.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.