U nás pomáhali taky

Československo 1968 / Krym 2014. Nový film ke kampani Proti ztrátě paměti (námět a režie: Karel Strachota, střih: Tomáš Potočný, hudba: Filip Míšek).

Posted by Proti ztrátě paměti on Monday, 22 June 2015

VIDEO. „Şi noi am fost eliberaţi”. Asemănări între Praga-1968 şi Ucraina-2014

2:15 pm, 4 iulie 2015 • de Niciun comentariu

eliberareCe comun este intre invazia armatei sovietice în 1968 la Praga și razboiul din Ucraina? Karel Strachota, reprezentat al ONG-ului „People in Need” din Cehia, consideră că se poate compara ocuparea Cehoslovaciei de către țările Pactului de la Varșovia cu anexarea Crimeea si declansarea razboiuli din Ucraina de către Rusia.

Pentru aceasta el a realizat un scurtmetraj documentar denumit „Si noi am fost eliberati”. Această frază descrie motivele invocate de Uniunea Sovietică în 1968 și de Rusia în 2014, când au decis să trimită trupe pe teritoriul unui alt stat.

Filmul se deschide cu imagini de arhiva filmate pe străzile din Praga și în alte orașe în timpul invaziei sovietice a Cehoslovaciei, și se termină cu intrarea trupelor ruse in Crimeea. Aceste imagini sunt însoțite de marturisirea lui Vladimir Putin, facuta de acesta în filmul „Crimeea. Drumul înapoi spre casă”: „Sub pretextul consolidării protecției unitatilor noastre militare din Crimeea au fost dislocate Forțele Speciale ale GRU, puscasi marini și parașutiști”.

– Aceste imagini le-am folosit pentru a arăta cât de lipsita de sens este dezbaterea despre daca a fost sau nu armata rusă in Crimeea – spune scriitorul și regizorul Karel Strachota. Doar o spune deschis chiar președintele Rusiei. De fapt, am impresia ca în film presedintele rus se lauda.

Filmul este destinat publicului larg și societatea primește informații despre eveniment inclusiv din declarațiile politicienilor noștri, sper că filmul va fi un memento pentru acestia. Politicienii, acordând atenție experienței noastre istorice trebuie să ne ofere o evaluare principială a ceea ce se întâmplă nu departe de granițele noastre. La urma urmei, anul trecut, am asistat la o relativizare si răspunsuri incorecte. Acest film este un apel la politicieni care sa le atraga atentia ca Rusia modernă este o amenințare pentru Europa democratică, și trebuie să opunem rezistenta.

A doua parte a publicului nostru este societatea cehă. La începutul crizei ucrainene exista îndoiala: oare țara noastră trebuie sa sprijine sancțiunile, exista armata rusa pe teritoriul Ucrainei? În plus, cu totii am auzit apelurile, în special ale deputaților Partidului Comunist, care ne cheama sa ne reorientam spre Est și sa ne întoarcem în trecut. Surprinzator ca această retorică rezoneaza inca cu o parte a populatiei, în ciuda experienței istorice existente și caii dificile de eliberare de prezența trupelor sovietice.

– În film faceti paralele între ceea ce s-a întâmplat în 1968 și în 2014. De ce comparati aceste evenimente atat de indepartate unul de altul?

– Noi nu spunem că invazia din 1968 și evenimentele care au loc în Ucraina sunt similare. În același timp, cateva paralele în opinia noastră sunt evidente. Principala este că, la fel ca în 1968, în Ucraina, pe teritoriul unui alt stat, au intrat trupe străine trimise de Moscova. În 1968 era armata sovietică, acum vorbim despre armata rusa, dar în ambele cazuri vedem o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Asta pe de o parte. Pe de altă parte – actul de agresiune a fost însoțit de o propagandă masivă. În 1968, radioul fortelor de ocupație anunța că există amenințarea fascismului care provine din Occident, ca fascismul isi ridica din nou capul si alte chestii de genul asta. Aceleași cuvinte le auzim si astăzi, difuzate pe larg de mass media pro-Kremlin.

Metodele pe care Rusia le folosește în Ucraina demonstrează legăturile sale cu tradiția sovietică.

Nu este pentru prima dată cand Moscova trimite armata împotriva satelitului rebel. În 1953, pe baza deciziilor luate la Moscova, tancurile sovietice au fost folosite împotriva muncitorilor protestatari din Berlinul de Est. Trei ani mai târziu, trupele sovietice au înecat în sânge revoluția maghiară.

În acest fel, noi – unul dintre popoarele care are o experiență negativă cu expansiunea imperială sovietica – ne manifestam solidaritatea cu cei care sunt victime ale agresiunii ruse.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top