aeropUn agent SBU tradator a facilitat ocuparea de catre Spetsnaz-ul rusesc a cladirii terminalului aeroprotului Donetk din primavara acestui an, potrivit versiunii complete a filmului realizat pe baza inregistrarilor camerelor de supraveghere.

Potrivit Tsenzor.NET, camerele au inregistrat operatiunea intreprinsa in noaptea din 25 spre 26 mai de forțele speciale ruse.

Persoana care deschide ușa și ii conduce pe militari în terminal este un ofiter al Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Tsenzor.NET. Este vorba despre Alexandr Golovurov, căpitan SBU, un agent de informații ucrainean, recrutat de FSB cu mult timp înainte de începerea războiului din Donbas. În raspunderea acestuia se aflau contrainformațiile economice din regiunea Donetk. El a ținut legătura cu Alexandr Khodakovsky, fostul comandant al grupului Alpha din Donetsk, recrutat de serviciile speciale ruse și trecut de partea inamicului si care a creat batalionul separatist Vostok”, sustine Tsenzor.NET.

Înca din luna aprilie, aeroportul a fost luat sub paza unităților Regimentului al 3-lea al Forțelor Speciale Ucrainene si ale Armatei Ucrainei. Cu toate acestea, sub presiunea lui Golovurov, conducerea aeroportului a interzis militarilor ucraineni intrarea în noul terminal sub pretextul protecției zborurilor civile si a confortului pasagerilor.

Astfel, noul terminal, pentru care s-au cheltuit 875 milioane de dolari, a ramas fără protecție.

În noaptea de 25-26 mai, Golovurov a condus unitatea forțelor speciale ruse în noul terminal. Comandamentul rus a efectuat o operațiune coordonată la scară mare pentru a captura aeroportul au fost concentrate toate gruparile majore de mercenari, cu excepția combatantilor lui Igor Girkin (Strelkov). Operațiunea a fost coordonata de  generalul-maiorul FSB Alexandr Boroday. In operatiune a mai fost implicat batalionul Vostok” al lui Khodakovsky, intarit cu unitatile de mercenari conduse de Pushilin, Borodai, Zdrilyuk şi batalionul Oplot. Cu totul erau peste 300 de soldați. Unitatile mercenarilor au înconjurat aeroportul, iar fortele ruse Spetsnaz aveau sarcina ocuparii terminalului propriu-zis. Rusii mizau pe superioritatea numerică a separatistilor care urma sa-i forțeze pe ucraineni sa se retraga de pe aeroport fără luptă. Serviciile de securitate ruse au presupus comandanții ucraineni nu vor îndrăznit sa dea ordinul de lupta pe un aeroport nou-nouţ in valoare de un miliard de dolari.

Fortele ucrainene care apărau aeroportul erau compuse din 100 de soldați Forțele Speciale ale Regimentul 3-a și din Brigada a 25-a aeropurtată – si erau dispersate în mai multe locuri de pe aeroport.

Pe film se vede cum un detașament de 70 de militari din forțele speciale ruse (al 45-lea Regiment al Forțelor Speciale Aeropurtate al FSB şi alte unități) patrunde în noul terminal. Golovurov are o cheie magnetica cu care deschide toate ușile. Apoi sunt vazuti Khodakovsky, Boroday. În primul val al atacului au patruns 70 de combatanti. Alții s-au răspândit în jurul aeroportului și în jurul noului terminal. Al doilea grup până la 50 de militari a intrat în noul terminal spre dimineața.

Astfel, din cauza actiunilor tradatorului SBU, noul terminal a fost capturat fără luptă.

De la Kiev se trimite un ultimatum mercenarilor ruși. Apoi spre aeroport sunt trimise forțe speciale și aeronave de lupta.

In contextul luptelor care urmeaza, Khodakovsky şi Boroday au parasit aeroportul, dar au lasat ordin sa se continue operațiunile ofensive de la aeroport.

La ora 11.00, un lunetist din Regimentul 3 de aparare a deschis focul asupra teroriștilor, care incercau sa doboare un elicopter ucrainean Mi-8 ce voia sa aterizeze.

În luptele care au urmat, forțele speciale ruse au fost infrante, iar aeroportul eliberat.

Alexandr Golovurov a scăpat impreuna cu Khodakovsky si a intrat în randul comandantilor batalionului Vostok”.

Serviciul de contraspionaj al SBU l-a depistat pe Alexandr Golovurov pe care a reusit sa-l captureze in Donetsk in cadrul unei operatiuni secrete.

Golovurov a devenit principala sursa a SBU despre structura internă a teroriștilor. Acesta va fi un martor important în dosarul invaziei ruse din Ucraina și a crimelor serviciilor de securitate ruse.

Majoritatea teroristilor care au ocupat aeroportul in noaptea de 25-26 mai si se vad in film, o zi mai târziu au ajuns la morgile din Donetsk.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top