Vladimir Putin va da o noua suflare programului, datand din vremurile Razboiului Rece, de dezvoltare al unei flote de mini-submarine „Piranha”, scrie tabloidul Daily Mail. Potrivit unei surse de la Ministerul Apărării de la Londra, președintele rus consideră că aceste submarine aproape invizibile reprezinta cea mai eficienta „modalitate de a obtine tot ceea ce vrea în termeni militari”.
Sursa ar fi menționat că aceste submarine ar putea reprezenta o amenințare gravă pentru Marea Britanie.
„Coşmarul” din adâncuri
La sfârșitul anilor ’70, biroul de proiectare din Leningrad „Malahit”, a primit sarcina proiectarii unui submarin de mici dimensiuni, cu un deplasament de 80 de tone. Submarinul trebuia sa poata executa sarcini de recunoastere si combatere a inamicului la adâncimi între 10 și 200 de metri. Pentru a face acest lucru, nava urma sa fie dotată cu echipamente electronice adecvate, mine și torpile, precum și echipamente de scufundare pentru a efectua sarcini specifice la adâncimi de până la 60 de metri.
În iulie 1984, la „Leningradskoe Admiralteiskoe Obiedinenie” (astazi «Admiralteyskiye Verfi») a fost începuta construirea primului proiect de submarin experimental. Doi ani mai târziu acesta era lansat la apă cu numărul de bord MS-520. În decembrie 1990, Marina rusa a primit prima nava MS-521.
Carcasa navei este confecționată dintr-un aliaj de titan, ceea ce inseamna o reducere cu 40 la sută a greutatii submarinului, proiectat pentru scufundarea până la 200 de metri. Viteza navei era de 6,7 noduri, la suprafață – 6 noduri marine. În regimul economic, adica o viteza de 4 nodri, o „Piranha” putea parcurge pe sub apă 260 mile, pe suprafata apei – 1000 de mile.
Conducerea submarinului era automatizata, echipajul fiind format din trei ofițeri: comandant, asistent avionica si asistent electromecanică. În plus, submarinul putea primi șase scafandri – acesta era principala sa armă.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.