CNE BelarusAutoritățile lituaniene sunt extrem de îngrijorate de incidentele care apar în timpul construirii primei centrale nucleare din Belarus – țară vecină – și se tem că lipsa de transparență în mersul proiectului și a conștientizarii țărilor europene despre potentiale pericole pot duce la consecințe grave.

Vilniusul susține că autoritatile de la Minsk, în mod deliberat, „în stilul URSS”, nu comunica despre problemele aparute în execuția proiectului CNE, realizat de compania de stat din Rusia – „Rosatom”, scrie The Guardian.

Potrivit presei locale, unul dintre incidente a avut loc în luna iulie, când muncitorii care lucreaza pe santier au scapat o parte din învelișul reactorului nuclear. Conform activistului belarus Nikolai Ulașevici, învelisul greu de 330 de tone a căzut de la o înălțime de doi până la patru metri în timp ce era pregatit pentru montare.

Abia dupa două săptămâni de la întâmplarea nefericită, Ministerul Energiei din Belarus a confirmat situația de forță majoră, adăugând că incidentul a avut loc intr-unul din spațiile de depozitare în timpul transportului parților din înveliș. În același timp, „Rosatom” insista ca aceste elemente esentiale in consturctia reactorului nu au suferit nicio deteriorare și ca ele vor fi montate la timp.

Lituania este insa revoltata de ceea ce se întâmplă, temându-se că, dacă în timpul construirii centralei nucleare va avea loc un alt incident grav, nimeni nu va afla despre asta. „Toate aceste incidente și lipsa oricărei transparențe … Sa aflam din surse deschise când deja ar putea fi prea târziu…Aceasta nu este o abordare normala în lumea de astăzi”, – a declarat Linas Linkevičius, ministrul lituanian de externe.

Ar trebui remarcat faptul că resentimentele între Minsk și Vilnius în jurul realizarii proiectului centralei nucleare nu sunt o noutate. În luna mai a acestui an, ministrul de externe al Belarus, Vladimir Makei, a declarat că autoritățile lituaniene continuă să tensioneze situația în jurul intentiei Minskului de a-și dezvolta propria industrie nucleară.

„În ultimii ani, în jurul proiectului creste o adevarata bacanală, – a declarat Makei. Pe de o parte, partenerii noștri din Lituania au votat cu o mână pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Belarusului, în timp ce cu cealaltă mână au cerut ca instituțiile financiare europene să nu coopereze cu Belarus”, – a adaugat ministrul belarus.CNE Belarus1
„Belarus, care a suferit cel mai mult în urma accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl, niciodată nu va construi o instalație nesigură” – a adaugat Makei, menționând că la viitoarea centrala nucleara va fi montat un reactor de generație noua, cu cel mai înalt nivel de securitate. Potrivit lui, acest reactor este versiunea îmbunătățită a acelora care funcționează în mai multe țări… „și nu exista plângeri privind siguranta”.

Prima centrala nucleara din Belarus este construită lângă localitatea Ostroveț (regiunea Grodno) și va avea doua blocuri energetice VVER-1200 cu o capacitatea totală de până la 2400 MW. Pentru construcția sa a fost ales proiectul rusesc standard de nouă generație de CNE – „3+” – care, potrivit Rosatom, are indicatori tehnici și economici îmbunătățiți, corespunzători celor mai moderne standarde de siguranta (post-fukusima).

În luna februarie, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în timpul unei întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene privind Energia, Maroš Šefčovič, a declarat că centralele nucleare nesigure și care nu sunt în conformitate cu standardele internaționale reprezintă o amenințare pentru Europa, prin urmare, comunitatea internațională trebuie să solicite ca CNE Ostroveț să îndeplinească cu strictețe standardele de securitate.

Poziția presedintelui Lituaniei a fost susținută de comisarul european pentru climă și energie Miguel Arias Cañete, care a promis că Comisia Europeană se va asigura că evaluarea impactului CNE din Belarus asupra mediului va fi efectuată în mod corespunzător.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top