„Vremuri ce-ți taie respirația în Rusia! Într-o singură zi, Putin a anunțat reforma constituțională, a acceptat demisia întregului său guvern și a vrăjit un nou premier”, notează scriitorul Vladimir Kaminer, pe paginile tabloidului german Bild.

„Dar cel mai interesant detaliu este grupul de lucru creat personal de Vladimir Putin, care va pregăti reforma constituțională. Acest grup, printre altele, include: un scriitor patriot, o patinatoare, o femeie cosmonaut, un director de teatru și un chirurg. Pe scurt, o companie remarcabilă care, totuși, n-are nicio competență în domeniul legislației”, indică autorul articolului.

„În realitate, reforma constituțională a lui Putin este un joc alba-neagra pe o scenă mare. Oamenii implicați nu au niciun rol în acest joc al dexteritatii mâinilor, care rămân aceleași” – notează Kaminer.

„Putin nu se poate retrage pur si simplu. De mai bine de 20 de ani, un mic grup de foști ofițeri de securitate ai statului sovietic au deținut frâiele puterii în Rusia”.

„Este vorba despre oameni cu o viziune specifica asupra lumii: ei sunt convinși că Rusia este înconjurată de dușmani și plină de hoți. Ei cred ca imediat ce poporul va avea posibilitatea de a lua decizii, țara va pieri”.

„Ei încă sufera de pe urma traumei prăbușirii Uniunii Sovietice. Erau responsabili de garantarea securității statului. Și o singura dată când au luat o ”pauza de țigara”, țara lor a dispărut brusc, a fost trădată și vândută”.

„Ideologia lor a fost călita în URSS la fel ca oțelul. Nu există decât dușmani și prieteni. Prin urmare, nu va exista nici transferul voluntar al puterii. Rămânerea la putere pe viață nu este doar o dorința a lui Putin. El vede acest lucru nu ca pe o distracție, ci ca pe o sarcina. Putin este un sclav al fricii sale de schimbare”, afirmă autorul.

„Între timp, poporul rus este întins pe asfalt cu capul in jos si manile la spate. Guvernul stă deasupra și declară că oamenii sunt mulțumiți”.

„Securitatea statului rus își bagă nasul peste tot: în economie, artă, în presă, în fiecare tranzacție. De aceea foarte mulți ruși pleacă din țară. (…) Nimeni nu crede că în Rusia se va schimba ceva în viitorul”.

„Nu mai exista nici măcar așa-numitele state frățești din epoca sovietică. Kremlinul a făcut dușmani acolo unde înainte erau prieteni. Ei se joacă cu focul la fiecare graniță, seamăna doar groază și frică printre vecinii sai”.

„Schimbarea ei o intampina în același mod: încearcă să forțeze pasta de dinți sa intre înapoi în tub. Desigur, nu le iese, dar ei nu stiu altceva, nu au calificări pentru altceva”, conchide Kaminer.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Vladimir Kaminer: Putin joacă ”alba-neagra” pe scena mare

  1. Vova spune:

    Dupa parerea mea, in spiritul vremurilor bune de odinioara, grupul de lucru ar trebui sa mai contina cel putin un bucatar si un mecanic de locomotiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top