Vladimir Kara-Murza, președinte consiliului Fondului ”Boris Nemțov pentru libertate“, scrie într-un articol pentru The Washington Post despre celebrarea în Rusia a unui secol de la înființarea CEKA (KGB).

El a reamintit că Vladimir Putin, în urarea oficială transmisă „ofițerilor și veteranilor“, a făcut apel ca aceștia sa „onoreze tradițiile și moștenirea predecesorilor“.

„Având în vedere represiunile politice din Rusia modernă, ei par ca fac acest lucru”, sustine autorul articolului.

„În interviul pentru un oficios din Rusia, directorul FSB, Alexander Bortnikov a adus omagii șefului NKVD sub Stalin, Lavrentie Beria“, și a spus că în procesele de persecuție și tribunalele publice în timpul Marii Terori din anii 1930 a exisat o ”latura obiectivă”. “Lauda adusa călăului stalinist a șocat chiar și pe unii dintre adepții regimului lui Putin”, scrie Kara-Murza.

Potrivit istoricilor, victime ale „Terorii Roșii” în timpul Războiului Civil au fost până la doua milioane de persoane. „A fost doar începutul războiului de 70 de ani a regimului sovietic cu propriii cetățeni, – se spune în articol. – Gradul de cruzime și scara s-au schimbat în timp, dar CEKA – mai târziu cunoscuta sub numele de GPU, NKVD, MGB și KGB – a fost întotdeauna în prima linie a represiunilor“.

Estimarea cel mai frecvent citata a numărului total de persoane ucise de aceste „măsuri politice” este de 30 de milioane – o cincime din populația Uniunii Sovietice la începutul anilor 1920, adaugă Kara-Murza.

„A 5-a Direcție a KGB, creata în 1960 cu scopul de a suprima dizidentii politici, a activat până în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, chiar și în mijlocul perestroikai și a glasnost“, – notează autorul. El adaugă că putine sunt institutiile statului sovietic fata de care populația avea un dispreț atat de mare ca fata de KGB.

Amintindu-și evenimentele din august 1991, Kara-Murza scrie că sediul KGB din Piața Lubianka a devenit „prima țintă simbolică a mulțimii“. Mulți din cei adunați au vrut să ocupe clădirea, dar liderii guvernului democratic i-au convins sa renunte, promițând să reformeze sistemul din interior. Oricare ar fi fost intențiile lor, nu au reușit. După cum a recunoscut mai târziu președintele Boris Elțîn, „sistemul de organe CEKA – OGPU – NKVD – NKGB – MGB – KGB – MB a fost nereformabil”.

Premierul lui Boris Elțîn, Vladimir Putin, fost ofiter KGB, la 20 decembrie 1999 a inaugurat la Lubianka placa comemorativa Andropov (șeful KGB intre 1967-1982), despre care Kara-Murza spune ca a fost „un semn elocvent al epocii ce va veni“.

„Incapacitatea de a condamna și elimina resturile KGB din Rusia în anii 1990 este un exemplu de manual care arata de ce este important ca statele post-totalitare (sau post-autoritare) sa analizeze trecutul si sa rezolve probleme mostenite din trecut“ – spune Kara-Murza.

El subliniază: „Un guvern democratic post-Putin în Rusia va trebui să depună toate eforturile pentru a-și asuma pe deplin crimele din trecut comise în numele statului, și sa faca ca sărbătoarirea oficială a fondării CEKA în Rusia sa fie la fel de neconceput ca si celebrarea fondarii Gestapo-ului sau STASI în Germania modernă”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Vladimir Kara-Murza: Cultul întunecat al poliției secrete a lui Putin

 1. ANTIPUTIN spune:

  KGB istii sunt dulai
  Netul le’a pus zurgalai
  Sunt decorati cei mai rai
  Putin cu ai lui calai

  Unul latra, altul musca
  Bat la sange, urla’n cusca
  Blestemat le este neamul
  Satana le poarta hramul

  Ei zelosi zidesc o scara
  Sa coboare’n iad la moara
  Unde vesnic li s’or frange
  Oasele pline de sange

 2. bogdan spune:

  Tara de inapoiati ! Mai au nevoie de 5 secole pt a ajunge la nivelul Lumii Civilizate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top