Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Războiului Rece, a anunţat luni Kremlinul, citat de Reuters, AFP şi RIA Novosti.

Rusia a anunţat luna trecută suspendarea participării sale la acest tratat, după ce Statele Unite au declarat că se retrag din INF ca urmare a încălcării prevederilor sale de către Moscova. Rusia neagă încălcarea acordului şi acuză la rândul său Washingtonul de încălcarea pactului, acuzaţii respinse de către SUA.

‘Vladimir Putin a semnat decretul privind suspendarea punerii în aplicare de către Federaţia Rusă a Tratatului încheiat între Uniunea Sovietică şi SUA privind eliminarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune’, indică site-ul Kremlinului, potrivit agerpres.ro.

Conform textului decretului dat publicităţii de către Kremlin şi care a intrat în vigoare imediat după semnare, participarea Moscovei este suspendată ‘până când Statele Unite vor elimina încălcările obligaţiilor care le revin în temeiul tratatului sau până la încetarea valabilităţii acestuia’.

Washingtonul va fi în curând informat despre această decizie, adaugă decretul.

Cele două puteri nucleare se acuză reciproc de încălcarea Tratatului INF, semnat de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan în 1987. Acest pact crucial pentru securitatea europeană elimină folosirea de către cele două ţări a rachetelor cu lansare terestră cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Suspendarea participării SUA la Tratatul INF a fost anunţată de către Donald Trump la 1 februarie, iar a doua zi de către Moscova.

Vladimir Putin a ordonat imediat dezvoltarea de noi rachete terestre în termen de doi ani, în special adaptarea rachetelor cu rază de acţiune intermediară care există deja, dar cu lansare de pe mare sau de avioane.

Sistemul de rachete Kalibr, folosit pentru prima dată de Rusia în toamna anului 2015 împotriva rebelilor sirieni, ar urma să fie adaptat la o variantă cu lansare terestră. Moscova a anunţat că va concepe un nou sistem de rachete terestre cu rază lungă de acţiune.

Putin a ameninţat de asemenea la sfârşitul lunii februarie, într-un discurs rostit în faţa parlamentului rus, că va desfăşura noi arme dezvoltate de ţara sa pentru a viza ‘centrele de decizie’ din ţările occidentale.

Rusia susţine că SUA lucrează la rândul lor în mod ‘intens’ la fabricarea de noi rachete şi critică noua doctrină nucleară americană, care prevede în special dezvoltarea de rachete nucleare cu putere redusă.

Semnarea Tratatului INF a pus capăt crizei declanşată de desfăşurarea în Europa a rachetelor SS-20 sovietice cu ogive nucleare şi care erau îndreptate către capitale occidentale. Suspendarea pactului generează temeri privind declanşarea unei noi curse a înarmării între Moscova şi Washington.

Viitorul tratatului START privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări, care expiră în februarie 2021, este pus de asemenea în discuţie, notează AFP.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Vladimir Putin suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul INF

  1. Clau spune:

    …putinalaul „suspenda” oficial Rusia. De ce o suspenda? Ca sa o ridice un pic, au ajuns asa de jos incat ii frige lava fierbinte din scoarta pamantului…

  2. bogdan spune:

    Neoficial a facut-o deja de vreo 10 ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top