„Când lumea întreagă era zguduita de scandalul provocat de manipularea nerușinată a testelor de dopaj la Soci, se părea că a fost doar rezultatul unei scurgeri accidentale, declanșate de un dezertor“, – scrie economistul rus Vladislav Inozemțev, pe pagina sa de Facebook.

Redam in continuare textul autorului.

„Cu toate acestea, recentele evenimente – discuțiile oligarhilor și înalților funcționari rusi cu ”dame de consum” pe iahturi frumoase, operațiuni ascunse împotriva armatei americane într-o țară îndepartata din sud, descoperirea unei cantitati enorme de droguri într-o misiune diplomatica ruseasca din străinătate și transportul lor la bordul unei aeronave prezidențiale  – arata ca ceea ce s-a intamplat la Soci nu a fost doar un accident.

Dimpotrivă: în fața noastră avem „noua normalitate“ – o situație care subliniaza că elita politică rusă a pierdut sentimentul care impune bariere invizibile a ceea ce este permis. Liderii ruși, presupusi ași ai atacurilor informatice si războaielor hibride, se pare că nu își dau seama de amploarea transparenței în lumea moderna și de ușurința cu care toate secretele sunt date in vileag.

În vremurile noastre este într-adevăr foarte simplu sa afli cine, unde, când si cu cine a intrat în contact, unde si la ce ora se afla o aeronava sau vas, in ce canton din Elvetia un oligrah rus cer permis de sedere sau la ce instanta se judeca un ”divorț de miliarde”.

Cartea de pionierat a sociologului american Amitai Etzioni, „The Limits of Privacy”, a aparut in urma cu 18 ani – dar, în Rusia, se pare, încă se mai spera că se pot elimina din internet, prin decizie judecatoreasca, informații despre trecutul penal al cuiva sau să se distrugă toate referințele despre ”desfraul” vreunui miliardar.

Și mi se pare că scandalurile din ultimele săptămâni sunt doar începutul procesului de descoperire a sute de „schelete“ in sifonierele din toată Rusia, de la orașe periferice la Kremlin. Și motivul pentru toate acestea este același: prea mulți șefi ruși si-au imaginat ca sunt niste demiurgi care pot face totul. Prea mulți locatari ai Kremlinului, care își vând unul altuia tot felul de iluzii, au început să se considere ei înșiși parte din lumea pe care au inventat-o.

Cu toate acestea, minciuna nu devine adevăr, chiar dacă este anunțată de președintel (ca să nu mai vorbim de purtătorul lui de cuvânt) – iar un „secret“ nu ramane astfel numai pentru că cineva a scris pe dosar ”top secret”. Cat timp la Moscova nu se înțelege acest lucru, Rusia va rămâne principalul furnizor de senzații murdare pentru întreaga lume”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Vladislav Inozemțev: ”Rusia va rămâne principalul furnizor de senzații murdare pentru întreaga lume”

  1. ht spune:

    principalul furnizor de dispret si dezgust este rusia si trolii iei ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top