Administrarea Trump încearcă să sporeasca presiunile privind executarea acordurilor de la Minsk, în speranța de a pune capăt conflictului militar din Ucraina, scrie The National Interest (NI). Pentru a realiza acest lucru, Washingtonul sprijină ideea, potrivit căreia pacificatorii ONU vor patrula în Donbas, iar Kievul va pune in aplicare reformele necesare pentru populația locală.

Această poziție a SUA a fost explicata de reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pentru reporterii NI. În opinia sa, ca urmare a acestui proces, teritoriul Donbasului se va întoarce în Ucraina. Cu toate acestea, până acum nu s-au obținut rezultate deosebite pe această cale, a precizat Volker.

Principala problemă este că Moscova este sceptică față de Washington și intențiile sale, mai ales în ceea ce privește relaxarea sancțiunilor. Și Kurt Volker admite că Rusia nu câtiga în mod deosebit, dacă renunță la Donbas: vor fi ridicate unele sancțiuni, dar Ucraina își va continua mișcarea spre Occident, iar SUA nu va renunța la includerea Ucrainei în NATO.

Așa ca este neclar ce abordare va alege Rusia în viitor, scrie NI. Dimpotrivă,  Rusia poate să caute o agravare a conflictului. Dar, cu toate acestea, Rusia nu are resurse pentru a susține un război pe scară largă, „Ucraina s-a dovedit mult mai dârză decât se aștepta oricine“, spune Volker.

De aceea, Washingtonul speră să își atingă obiectivele prin negocieri. Dar acum Casa Alba a decis să schimbe limbajul și, de exemplu, denumeste zonele controlate de rebelii – „teritorii ocupate de Rusia”. În plus, SUA au desfasurat o munca suplimentara cu Uniunea Europeană pentru a întări sancțiunile împotriva Rusiei. Și, în cele din urmă, Washingtonul a aprobat vânzarea de arme letale către Ucraina.

Cu toate acestea, schimbarea politicii Statelor Unite nu a fost suficient de abrupta precum se așteptau mulți. De exemplu, Volker nu vede o mare diferență între o armă letală și una non-letală. El explica ca radarele livrate Kievului de către Obama ajută la identificarea locului de unde se trage pentru a respinge atacul. Iar armele anti-tanc (Javelin), pe care Trump le ofera armatei ucrainene, vor fi folosite numai împotriva tancurilor, și atâta timp cât acestea nu apar pe câmpul de luptă, armele anti-tanc raman in depozite.

Această schimbare a politicii este menită să arate Rusiei că ea nu va putea să avanseze în Ucraina fără să plătească un preț ridicat. Și o astfel de inaintare oricum nu va aduce beneficiile scontate pentru Rusia, pentru că scopul său a fost de la început cel de schimbare a guvernului de la Kiev cu unul prietenos fata de Rusia. Dar acum Ucraina a devenit mai naționalistă ca niciodată, iar tinerii care nu au trăit niciodată sub Uniunea Sovietică sunt deosebit de ostili față de Rusia. „Aceste schimbări psihologice în Ucraina sunt mari și sunt mult mai profunde decât se aștepta Rusia”, spune Volker.

Rezultatul, potrivit oficialului american, este că Rusia nu are niciun interes să rămână în Ucraina, și ea pare ca încearca să renunțe la conflict. Prin urmare, Washingtonul trebuie acum să forțeze Kievul să acorde statut special Donbasului rusofon și să desfasoare forțele ONU de menținere a păcii. Rusia, în schimb, ar primi o relaxare a sancțiunilor.

Aceasta desi va fi mică, pentru Rusia va fi importantă, mai ales că poate fi un start – cel puțin una dintre problemele în care Moscova și Washington sa ajunga la un acord, încheie The National Interest.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

10 Responses to Volker: Ucraina s-a dovedit a fi mult mai dârză decât se aștepta oricine

 1. bogdan spune:

  Porcii trebuie sa plece neconditionat din Ucraina(Crimeea+Donbas) sa plateasca daune de razboi corecte pt crimele distrugerile si furturile comise si dupa acesti pasi reduse treptat sanctiunile si nu inainte !

 2. mocanu dan spune:

  BIRLADENE !!!!! TU NU TE TRAGI CUMVA DIN NAPIRCILE ALEA BOLSEVICE VENITE CALARE PE TANCUL SOVIETIC SA NE EXTERMINE????RUSIA ADEVARATA ESTE DOAR UKRAINA CU AL SAU KIEV…MOSKOVIA E MAREA TATARIE…NU ESTI CIMVA NEAM CU ANA PAUKER,VALER ROMAN,SILVIU BRUCAN,BODNARENKO,GIZELA SI ALTI TERORISTI BOLSEVICI????

  • Toni spune:

   Mocane, noii bolsevici tin presa sub obroc mai ceva ca in anii ’50.
   Deschide ochii, da-ti jos ochelarii de cal: libertatea de expresie e o gluma. Uita-te la astia, lasa tu Ana Pauker.

   • Clau spune:

    tonilov ce spui tu e o „minciuna necesara” produsa in „democratia dirijata” ruslocistan asa e?

    • Toni spune:

     Asta poate fiecare sa-si dea seama. O sa aburiti O PARTE a populatiei cu propaganda asta. Dar nu pe toata lumea.

     • Clau spune:

      puti a propaganda rusnaca tonilov, nu reusiti sa va ambalati minciunile sa fie inghitite in Romania, miros a lume rusa mai ca o vidanja…

     • bogdan spune:

      S-a trezit din betie Tonilaul si grohaie iar ! Zdrasvuite tavarashe !

   • mocanu dan spune:

    BA RUSNAC TONINI !!! TU CREZI CA DUPA CE AM TRAIT IMPREUNA IN ACEEASI COCINA NE MAI PUTETI DUCE CU ZAHARELUL????BA TU MAI CREZI CA DUPA CE TOTI ROMANII S-AU DEDUCIT LA AVANTAJELE BUNASTARII OCCIDENTALE „”IN PUTREFACTIE””S-AR MAI INTOARCE VREUNUL IN COCINA VOASTRA???MAI ALES ACUM CIND A-TI AJUNS CU NIVELUL DE TRAI IN URMA AMARITILOR DE CHINEZI.

   • planul barbarossa spune:

    Ba „tonti” nu impresionezi pe nimeni cu scrisu’ tau incondeiat,mars in vizuina voastra unde nimeni nu vrea sa locuiasca,frig ca dreaku,noroi si plin de otrepe cekiste si trogloditi cu ceafa groasa,Natashe traseiste.E tara noastra,e continentul nostru,e Occidentul nostru,pune-te la o vodka cu Uzbekistan,baskortostan si caricioplan,faceti un bors de-al vostru ,fara gust si putrid.Nu va mai uitati la noi peste gard,jinduind ,plini de gelozie si invidie.

  • vali spune:

   Cum sa te extermine bolsevicii pe tine?
   Ei exterminau doar fascistii care activau ca fascisti si nicidecum fascistii ca tine care erau doar in prefaza proiectarii.
   Dar n-avea frica ca te vor extermina acum democratii rusi ca si astia sunt certati cu fascismul!
   Problema cu Rusia adevarata nu o contest, ba chiar o sustin, pai cum sa nu faca parte din Rusia chiar Rusia Adevarata? Asa ca e cazul ca sa fie unita cu Rusia lui Putin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top