Putin_HitlerStema Rusiei este reprezentată de un vultur cu două capete, iar despre propaganda rusă am putea spune că este o bestie care are tot două capte, scrie filosoful ucrainean Volodymyr Yermolenko, într-un eseu pentru Consilul European de Relații Internaționale (ECFR).

Vă prezentăm în continuare un fragment tradus din articolul său, care poate fi citit aici.

„În interiorul Rusiei și pentru audiența care vorbește rusă din fosta URSS, principala televiziune a Rusiei trimite un mesaj profund tradiționalist. Rusia, ca cel mai importat moștenitor al URSS, este o civilizație veche, spun ei. A zdrobit nazismul; a fost o fortăreață a Creștinătății din Est; a avut întodeauna ‘o cale specială’.

Totuși, pentru audiența internațională, Rusia se prezintă diferit. Este parte din ‘noua lume curajoasă’, o ordine mondială multipolară cu o agendă profund futuristă. Această nou lume va înlocui actuala ordine globală centrată în jurul Occidentului, care este aflat în declin.

Aceasta este o contradicție profundă a propagandei rusești: pentru publicul intern, Kremlinul spune că puterea Rusiei stă în trecut, iar la nivel internațional afirmă că punctul său forte este în viitor, în necunoscut, într-un nou stil de a face politică, afaceri și comunicare.stema rusiei

Acest nou stil nu are nimic de-a face cu corectitudinea politică, cu umanismul sau cu respectul mutual. Este mai agresiv, mai animalic. Mai mult un fel de politică de grădină zoologică (zoopolitics).

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Vestul a încercat să se construiască sub logica ‘win-win’. Acest mecanism presupune ca în fiecare relație trebuie să câștige toate părțile. Singura injustiție se referă la împărțirea bucăților de plăcintă: unele victorii sunt mai mari, iar altele modeste.

Volodymyr YermolenkoRusia, pe de altă parte, operează pe principiul ‘lose-lose’. Potrivit acestuia, în fiecare relație nu trebuie să pierzi mai mult decât oponentul tău. Lumea este un câmp de bătălie și este garantat că te vei răni și vei pierde sânge. Deci, scopul tău primar este să ucizi, pentru a nu fi ucis; de a mânca, pentru a nu fi mâncat. (…) Modul în care Putin repetă comparația Rusiei cu ‘un urs din taiga‘ este o metaforă care dezvăluie logica ascunsă din spatele acțiunilor sale: imaginea ‘luptei pentru supraviețuire’ depășește raționalitatea calculelor de tip ‘win-win'”, se arată în articolul eseistului.

Filosoful s-a oprit și asupra televiziunii Russia Today, despre care spune că este dominată de principiul politicii de zoo. Aceasta este de părere că propaganda RT se adresează exact celor care suferă de „oboseala civilizației”, adică văd în corectitudinea politică și moliciunea diplomatică a Vestului o expresie a decadenței și slăbiciunii.

Yermolenko a mai scris că Moscova vede dușmani peste tot și tocmai de aceea a lansat „state bombă” cum ar fi Republica Populară din Donețk, Republica Populară Luhansk, Transnistria, Osteția de Sud și Abkhazia. Aceasta sunt state bombă aruncate de Rusia, „care există doar pentru a exploda”, potrivit filosofului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Volodymyr Yermolenko: Propaganda lui Putin, o bestie cu două capete | Rusia are politică de grădină zoo

  1. maxxx spune:

    Imi pare rau s-o spun asa concis, dar asta este o posirca de articol. Atit partile proprii, cit si pasajele citate sint de incarcatura ideologica de zoo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top