Lech WalesaPolonia va sărbători Ziua Victoriei pe 8 mai, împreună cu ceilalti  europeni. Într-un interviu pentru postul de televiziune TVN24, fostul președinte polonez Lech Walesa a declarat că președintele Rusiei a forțat Occidentul să facă acest lucru.

„Toate acestea nu ar fi fost necesare daca nu era comportamentul lui Putin. El a fost cel care a adus lumea in situatia asta,  sa nu mai vrea să stea cu el în aceeași rand, pentru că el face lucruri rele, foloseste forta, dar în lumea modernă se accepta forta argumentelor și negocierea. Astăzi, lumea se bazează pe acorduri și tratate, pe libertate. Toate acestea au au fost calcate in picioare de el (Putin)”.

„Putin a atacat temeliile existenței noastre, este dificil pentru noi să sărbătorim împreună cu el și sa aniversam aceste date, el nu merită aceste date. Dacă el nu ar fi făcut aceste lucruri, (nu ar fi atacat) Crimeea și Ucraina, atunci nimeni nu ar mai fi pus la îndoială această dată (9 mai)”- a adăugat el.

Walesa spune ca este o „înfrângere teribila a lui Putin” că la Moscova au refuzat să vină mulți șefi de stat. În același timp, ex-președintele polonez a menționat că la televizor se pot arata multe, dar astăzi puterea se masoara altfel…,  mai ales că „Occidentul și SUA au arme mult mai bune”.

Cu toate acestea,  Walesa crede ca societatea rusa este în schimbare, rușii au început să se comporte diferit: „demonstrațiile, protestele, înainte despre acest lucru era imposibil. Politicianul este convins că în competiția pe „termen lung”, Putin va pierde.

Walesa afirma ca Putin „testeaza solidaritatea europeană și mondială.” Politicianul polonez a spus că în urma cu 20 de ani suspecta că Kremlinul ca „va organiza minoritățile vorbitoare de ruso din țările post-sovietice sa preia puterea în toate aceste țări în mod democratic, prin alegeri”. În acest fel, Putin ar fi capabil în „mod democratic sa refaca Uniunea Sovietică”.

„Sunt surprins de faptul că el nu a citit interviurile mele. Eu am avertizat Occidentul” – spune ironic Walesa.

Ex-președintele Poloniei crede ca problemele de astăzi pot fi rezolvate: „Avem nevoie de câțiva oameni, care sa se intalneasca cu oamenii lui Putin și să le demonstreze „jucăriile”. Noi nu vrem razboi, dar vedeti ce va asteapta daca ne obligați să le folosim?”, spune Walesa.

El și-a exprimat, de asemenea, încrederea că conflictul din Ucraina se va incheia cu victoria Occidentului. Singura întrebare este câte cucuie isi va face Occidentul. „Dacă nu vom fi uniti, Putin va acționa ca Hitler „- a rezumat fostul presedinte polonez.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Walesa: „Dacă Putin m-ar fi ascultat, demult refăcea Uniunea Sovietică”

  1. jak spune:

    Mai ușor cu pianul tovarăși,că-i sar clapele, bre țopârlane !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top