hackerMoscova este suspectată că ar fi căutat să influențeze campania electorală americană în favoarea lui Donald Trump, orchestrând o scurgere de mesaje electronice care o pun în dificultate pe Hillary Clinton, scrie AFP.

Cu trei zile înaintea de deschiderea Convenției democrate, WikiLeaks publicase vineri aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a șapte responsabili ai Partidului Democrat, pe care aceștia le schimbaseră între ei în perioada ianuarie 2015-mai 2016.

Aceste mesaje arată în special neîncrederea și disprețul responsabililor partidului pentru Bernie Sanders, fostul rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

Președinta Partidului Democrat, Debbie Wasserman Schultz, nu a rezistat scandalului și și-a anunțat duminică demisia după terminarea convenției care va dura până joi.

Deranjată de aceste scurgeri, care creau o diversiune chiar înaintea începerii convenției, unde Hillary Clinton urmează să fie desemnată candidata partidului său pentru Casa Albă, echipa fostei Prime Doamne a contraatacat, lăsând să se înțeleagă că la originea dezvăluirii acestor e-mailuri ar fi hackeri suspectați că ar avea legături cu autorități ruse.

Scopul manevrei, potrivit echipei Clinton, ar fi să favorizeze campania lui Donald Trump, mai critic față de NATO decât rivala sa democrată.

„Nu cred să fie o coincidență că aceste e-mailuri au fost publicate în ajunul convenției”, a declarat Robby Mook, directorul de campanie al lui Hillary Clinton.

În sprijinul acestor acuzații pledează faptul că Partidul Democrat a fost victima unui atac informatic, dezvăluit la jumătatea lunii iunie de societatea pentru securitate cibernetică Crowdstrike, efectuat de două grupuri de hackeri reputați ca fiind apropiați de autoritățile ruse.

Cele două grupuri, „Cozy Bear” și „Fancy Bear”, sunt ambele „angajate în activități de spionaj politic și economic în beneficiul Federației Ruse”, afirmase la vremea respectivă Crowdstrike.

FBI a anunțat luni că anchetează acest atac, fără să furnizeze detalii despre presupusa identitate a hackerilor și nici despre o eventuală legătură cu publicarea e-mailurilor de către WikiLeaks.

Potrivit lui Thomas Rid, specialist în tehnologii informatice la King’s College din Londra, există puține îndoieli asupra implicării Moscovei. „Indiciile care fac legătura între piratarea Partidului Democrat și operatorii ruși identificați sunt foarte puternice”, a estimat el într-un editorial publicat luni pe site-ul Motherboard.

Și întreaga operațiune, cu utilizarea WikiLeaks, „cadrează bine cu evoluția doctrinei militare” ruse, care „extinde foarte larg ceea ce poate fi considerat ca o țintă militară și ceea ce poate fi considerat ca o tactică militară”, a scris el.

„O lipsă de reacție americană” împotriva acestor acțiuni „riscă să stabilească principiul de fapt că toate campaniile electorale din viitor, oriunde s-ar afla, pot fi ținte legitime de sabotaj”, a adăugat Thomas Rid.

Dar alți experți pun la îndoială aserțiunile prea rapide, remarcă AFP.

Desigur, „rușii utilizează atacurile informatice pentru a influența opinia publică și sunt destul de buni în domeniu”, a relevat într-un e-mail către France Presse James Lewis, un expert în securitatea cibernetică al think tank-ului CSIS din Washington, asigurând că „ei au făcut deja astfel de lucruri în Rusia”. Dar scurgerile din WikiLeaks „pot la fel de bine să fie opera unei surse interne (a democraților), care îi utilizează pe ruși ca paravan”, a adăugat el.

Bruce Schneier, expert pentru societatea de securitate informatică Resilient, estimează la rândul său că este „foarte dificil” să fie identificată cu certitudine originea unui atac informatic precum cel care a lovit Partidul Democrat. „Autori ar putea fi rușii. Ar putea fi un hacker rus neasociat guvernului rus. Ar putea fi altcineva”, a asigurat el într-un e-mail trimis AFP.

„Cel puțin dacă hackerul nu iese din umbră și nu oferă probe credibile că el este într-adevăr intrusul, noi nu vom ști probabil niciodată” cine a comis atacul informatic, a adăugat acesta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Washigtonul suspectează Moscova că și-a activat hackerii în campania electorală prezidențială

  1. aurel spune:

    ca de obicei , vinovatul de serviciu . tot umblati cu manipularea si prostirea …limii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top