s-300 RusiaNu a apucat sa se usuce bine cerneala de pe acordul preliminar care limiteaza programul nuclear al Iranului, ca imediat Kremlinul a anunțat posibilitatea livrarii la Teheran de sisteme anti-rachetă S-300, scrie Washington Post.

Pentru SUA, acest pas al Rusiei a devenit unul dintre cele mai recente semnale că „irascibilitatea” în relațiile dintre Moscova și Washington nu este pe duca, ci din contra, chiar și atunci când în joc este soarta unui acord nuclear.

Pentru Israel, aceasta afacere ruso-iraniana este o amenințare, deoarece S-300 poate preveni cu succes orice atac preventiv împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului.

„Dar pentru Rusia, – spune publicația, – vânzarea rachetelor reprezinta o lovitura preventiva de alta natura. Aceasta garantează Moscovei că va avea prima intrarea pe piața iraniană dupa  eliminarea probabilă a sancțiunilor internaționale”.

„În urma cu câțiva ani, unul dintre diplomații noștri spunea ca un Iran pro-american este mai periculos pentru noi decat un Iran nuclear”, – spune Gheorghi Mirski, expert rus în Orientul Mijlociu. În opinia sa, o astfel de filozofie, deși neoficial, este împărtășită de mulți oameni de la Kremlin.

„Apropierea dintre Iran și Occident slăbește poziția Rusiei”, – spune Mirski. Prin urmare, potrivit acestuia, Moscova încearcă să aplice un „atac preventiv” pentru a arăta Teheranului că Rusia este partenerul cel mai de încredere și singurul pe care Iranul se poate baza.

Încheierea Acordul nuclear cu Iranul promite investitorilor occidentali un potential imens pe piața iraniană. În ciuda sancțiunilor, economia Iranului s-a clasat pe locul 20 în lume, depasind Australia. După eliminarea sanctiunilor, este probabil să înceapă o lupta acerba pentru piața iraniană.

Dar relansarea economica a Iranului ar putea însemna, de asemenea, pierderi pentru Rusia, în special în sectorul energetic. Revenirea Teheranului pe piata petrolului ar putea ieftini din nou titeiul, aspect extrem de dureros pentru Rusia, dependenta de veniturile petroliere. În plus, cu depozite sale de gaze, Teheran va concura Rusia si pe piata gazelor, în special în Europa, care râvnește la o sursa alternativă de gaze.

Dar ultimii 35 de ani au aratat ca adversitatea fata de SUA aduce „dividende” politice atat la Moscova, cat si la Teheran.

Anti-americanismul i-a adus lui Vladimir Putin cel mai bun „rating” intern de popularitate, iar liderii iranieni se folosesc de retorica anti-occidentală pentru a consolida propriul regim. „De aceea, Iranul nu se va indeparta niciodată de Rusia, chiar dacă dupa semnarea acordului nuclear el va invita investitorii străini”, mai crede Mirski.

Insa, dacă acordul nuclear va fi subminat de susținătorii „cursului dur” în republica islamică sau de senatorii americani, promisiunea Rusiei de a trimite arme defensive va juca in avantajul Moscovei. Ministrul apărării iranian deja a sugerat că Rusia, China și India ar trebui sa creeze o organizație proprie, care sa rivalizeze cu NATO.

„Se pare că Rusia dorește să devină liderul unei coalitii a statelor ostracizate” – crede expertul militar rus Alexandr Goltz. Este o altă ocazie sa transmita un mesaj Occidentului: „doriți să ne izolaţi și să ne ignoraţi? Ei bine, uitati-va atunci de ce suntem in stare!”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Washington Post: Afacerea cu Iranul – un „atac preventiv” al Moscovei împotriva Occidentului

  1. George spune:

    Rusii sunt niste gunoaie. Iar iranienii stiu asta prea bine. Amicitia iranienilor cu rusii este doar una de fatada. Nu exista prietenii vesnice in relatiile international. Mai mult, majoritatea poporului iranian este simpatizant al poporului american. Iar asta e bine stiut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top