PutiniLa peste o lună după anuntarea armistitiului, în estul Ucrainei luptele continuă: 75 de soldați și civili ucraineni au fost uciși de atunci, potrivit cifrelor oficiale.

Forțele separatiste îşi extind stapanirea de pe teritoriul cedat de  guvernul ucrainean după ce armata de voluntari a fost strivita de invazia trupelor ruse. Aeroportul din Donetk, care este sub controlul armatei ucrainene, rămâne sub asediu; în cazul în care forțele ruse vor reusi sa-l cucereasca, enclava lor va avea o altă rută de aprovizionare scapata de sub controlul autorităților ucrainene„, scrie The Washington Post.

„Republica Populară Donetk” sau Novorossia”, cum mai este numita în cercurile nationaliste ruse, foarte repede se transforma dupa chipul si asemanarea altor enclave ruse controlate de Moscova în Europa de Est. Ignorand legislația ucraineana și sub presiunile Kremlinului pentru organizarea de alegeri locale, noua marionetă a Rusiei a creat un Consiliu Suprem„, la fel ca în Uniunea Sovietică, precum și o poliție secretă MGB   similar cu KGB-ul sovietic. In plus, tribunalele militare locale au trimis in detentie aproximativ 1.000 de persoane.

Ministrul adjunct al Apărării din DNR (Repulica Populara Donetk-n.r.)„, a declarat reporterilor ziarului New York Times sistemul de guvernare creat acum in Donetk este comunism de război.”

Diplomații europeni, preocupati de crearea zonei tampon între forțele ucrainene și ruse, respira usurati, fiind convinsi ca președintele rus Vladimir Putin nu va trimite trupe pentru a captura noi orașe în partea de est a Ucrainei sau sa creeze un coridor terestru de la Donetk spre Crimeea. DNR rebel

Practic, Putin a atins toate obiectivele sale majore. În plus față de Crimeea, el a capturat o importanta parte a teritoriului ucrainena, reprezentand 10% din populația Ucrainei, creând astfel un conflict înghețat” pe care îl va putea folosi pentru a destabiliza restul țării. Cu mare viclenie a convins liderii Uniunii Europene amâne punerea în aplicare a acordului de asociere economică a Ucrainei la UE, cauza inițială a conflictului. El a împins economia ucraineană pe marginea unei prapastii, cadere care probabil se va accelera in acesta iarna, mai ales daca Moscova va bloca iar gazele si va refuza sa cumpere bunuri ucrainene. În cazul în care guvernul ucrainean va fi capabil să organizeze cu succes alegerile și treptat se va pune pe picioare, Putin poate utiliza din nou „omuletii verzi” din Donbas pentru a da un nou „suflu ostilităților”.

În același timp, Kremlinul speră detensionarea” din estul Ucrainei va determina Uniunea Europeană și SUA să anuleze sancțiunile economice.

The Washington Post apreciaza rolul pozitiv al Angelei Merkel a cărei voce este esențială în luarea unor decizii in conflictul din Ucraina. Merkel a spus săptămâna trecută Uniunea Europeană este încă foarte departe de a fi motivata sa abordeze problema ridicarii sancțiunilor„.

Cu toate acestea, nici liderii UE, nici administrația Obama nu au oferit termeni clari pe care Rusia ar trebui să-i îndeplinească pentru a obține o usurare a regimului de sancțiuni. Acest lucru îi oferă posibilitatea lui Putin sa scape din cârligul in care este agatat, înainte sa ia măsurile necesare pentru conservarea situatiei create. Este vorba despre retragerea completă a tuturor trupelor rusești și a echipamentului militar de pe teritoriul Ucrainei, precum și închiderea graniței dintre cele două țări, sub supravegherea observatorilor internaționali.

Doamna Merkel și președintele Obama ar trebui să insiste pe aceste condiții și să le declare în mod public, afrima The Washington Post. În caz contrar, Putin ar putea dori să-și reînnoiască agresiunea, care s-a dovedit deja a fi foarte eficientă pentru el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top