„După ce a câștigat duminică o victorie decisivă, Putin și-a obtinut în sfârșit show-ul electorală dorit. Cât timp el reflecteaza la următorii pași, vom vedea o agravare a relatiilor Rusiei cu Occidentul „, scrie The Washington Post.

Conform publicației, în cele câteva săptămâni înainte de vot, președintele rus nu a participat practic la campania electorală și nici nu a povestit în detaliu despre vreo reforma importanta pe care o are in gând. Dar el i-a adus într-adevăr pe ruși în uimire odata cu demonstrația noului armament ”fantastic”.

În paralel, canalele de televiziune de stat au intensificat bombardamentul informational despre amenințările pe care le presupun că le reprezintă Statele Unite și aliații săi. Mesajul general a fost următorul: ”Rusia este atacată și are nevoie de un lider puternic pentru a supraviețui”.

În lunile următoare, președintele rus va trebui să determine compoziția viitorului guvern, ținând cont de interesele concurente ale elitei dominante. Ca urmare, potrivit multor analiști, pe fundalul acestei lupte interne, Putin va fi interesat să exacerbeze conflictul cu Occidentul.

În timpul alegerilor din 2012, pe fundalul unor proteste stradale majore, Putin „a întărit retorica antiamericană”. Occidentalii au considerat că aceasta a fost doar o „mișcare vicleană” și se așteptau ca, imediat după realegere, președintele rus sa-si tempereze ardoarea. Astazi aceste asteptari cu greu mai pot fi justificate.

Tensiunile în creștere cu străinătate îl ajută pe Putin să-și consolideze puterea în patria sa. Iar consolidarea puterii pentru el poate fi utilă având în vedere faptul că, în cadrul elitei conducătoare, are loc o crestere a luptei pentru desemnarea urmasului sau.

Teoretic, după ce a câștigat alegerile, nimic nu îl împiedica pe președintele rus să conduca țara până în 2024. Dar ce se va întâmpla în continuare? Analiștii sunt din ce în ce mai înclinați să creadă că el va dori să rămână la putere cât mai mult timp posibil. Poate că Putin va urma exemplul președintelui chinez Xi Jinping și va anula limitarea mandatului. De asemenea, este posibil ca Putin să ocupe un post special creat pentru el de lider național, dupa modelul ”ayatollahului iranian”, crede Washington Post.

Cum intenționează Putin să abordeze problema continuității ne vom putea da seama dupa configuratia guvernul pe care il va forma după inaugurarea sa din luna mai. Dacă Dmitri Medvedev își păstrează postul actual, va însemna că președintele rus vrea să „reducă la minimum zvonurile despre succesorul său”. Revenirea în cabinet al ex-ministrului finanțelor, relativ liberalul Alexei Kudrin, va fi un eșec pentru aripa radicală, compusa de siloviki și un semn al viitoarelor reforme economice.

În ciuda incertitudinii de la Kremlin, opoziția rusă pro-democratică pare a fi și mai fragmentată ca niciodată.

„Simbolul cel mai izbitor al faptului că președintele rus va rămâne la putere a devenit nu victoria sa inevitabilă în alegeri, ci dezbaterea dintre cei doi reprezentanți de frunte ai mișcării de protest, luptătorul anti-corupție Alexei Navalnîi și fosta prezentatoare liberala de TV, Xenia Sobciak. În timpul unei transmisiuni în direct pe Internet, Navalnîi a criticat-o dur pe Sobciak pentru că și-a nominalizat candidatura. Potrivit lui Navalnîi, prin participarea sa, ea a adăugat legitimitate alegerilor false ale lui Putin”, subliniază Washington Post.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Washington Post: Victoria lui Putin înseamnă agravarea relațiilor dintre Rusia și Occident

  1. bogdan spune:

    O tara de dementi condusa de un Pitik debil !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top