La Washington mulţi sunt îngrijoraţi că vom vedea şi mai multe acţiuni agresive din partea Rusiei şi că se va încerca în lunile viitoare ocuparea mai multor oraşe din Ucraina. …Nimeni nu crede că Putin a fost oprit de sancţiuni, declara Jackson Diehl, unul dintre cei mai influenţi editorialişti ai Washington Post, într-un interviu exclusiv pentru HotNews.
Redam cateva pasaje din intreviu:
HotNews: Au fost eficiente sancţiunile Statelor Unite şi ale UE în a-l opri pe Putin?
Jackson Diehl: Este evident că nu l-au oprit. Zilele trecute au apărut informaţii despre un alt contingent de tancuri ruse care au trecut graniţa în Ucraina. La Washington mulţi sunt îngrijoraţi că vom vedea şi mai multe acţiuni agresive şi că se va încerca în lunile viitoare ocuparea mai multor oraşe din Ucraina. Deci nimeni nu crede că Putin a fost oprit de sancţiuni.
Dar administraţia de la Casa Albă se auto-felicită că a reuşit să impună sancţiuni atât de dure şi că a obţinut şi acordul europenilor pentru aceste sancţiuni. E clar că sancţiunile economice au un impact mare asupra economiei ruse, Banca Centrală a Rusiei pierzând din cauza lor 100 miliarde de dolari, adică o cincime din rezervele ei. Problema e că totuşi nu schimbă politica Rusiei şi nici nu par să o facă pe termen scurt.
HotNews: Dacă Rusia ar impune Europei un embargo de 5 luni pe gaze naturale, Gazprom ar pierde 21% din veniturile sale anuale şi estul Europei, inclusiv Germania, ar trebui să facă faţă unei crize energetice în toiul iernii (sursa calculului: Institute of Energy Economics, Koln). Cât de probabil este un astfel de embargo?
Jackson Diehl: Cred că e improbabil din mai multe motive. Unul este că tocmai au făcut un acord cu ucrainenii. Al doilea: ruşii ştiu că, în ciuda cifrelor pe care le-aţi citat, europenii vor găsi o cale să o scoată la capăt până în primăvară, chiar şi cu zero livrări de gaze. Europa nu e cu spatele la zid chiar dacă ar pierde complet furnizările de gaze din Rusia. Apoi 21% din veniturile Gazpromului reprezintă o parte uriaşă din economia Rusiei pentru că de acolo vine majoritatea veniturilor lor externe. Cred că Putin ar dori să evite această pierdere care s-ar adăuga celor deja pomenite mai devreme. Dar desigur, Vladimir Putin este foarte impredictibil. Însă cred că vom vedea mai degrabă alt tip de criză, nu una energetică: o nouă ofensivă a Rusiei în Ucraina.
HotNews: Ce posibilităţi de reacţie au occidentalii în Ucraina?
Jackson Diehl: Germanii vorbesc deja despre noi sancţiuni chiar înainte de o nouă agresiune a Rusiei, bazându-se pe alegerile ilegale organizate [de separatiştii ruşi]. Dacă separatiştii vor încerca să captureze alte oraşe din estul Ucrainei cred că presiunea de a furniza arme Ucrainei va deveni copleşitoare. Deja această presiune este destul de mare.
Interviul integral puteti sa-l cititi aici.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.