KarabahÎn luna iunie, unul dintre „funcționarii de politica externa” al lui Putin a făcut o altă declarație scandaloasa cu privire la statutul Nagorno-Karabah, scrie profesorul Alexander Murinson, în Washington Times.

Presedintele Institutului Orientului Mijlociu din Rusia, Evgheni Satanovski, într-un interviu cu site-ul azer Haqqin afirmă: „Dupa cate am înțeles, în ceea ce privește logica militară și politică reală, chestiunea apartenentei Karabahului la Azerbaidjan este complet închisă. Azerbaidjanul poate toca orice număr de oameni vrea el, poate folosi în acest scop orice cantitate de timp și bani, dar sincer, toate acestea nu vor avea niciun sens. Cu excepția cazului, desigur, daca nu cumva doreste ca războiul sa fie dus direct pe teritoriul Azerbaidjanului”.

Acest punct de vedere este important, deoarece reflectă opinia Kremlinului și nerespectarea constanta a dreptului internațional, considera autorul articolului. În contextul aderării Rusiei în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE (un grup de țări – membre ale OSCE, care este in căutarea unei soluții pașnice a conflictului din Karabah) aceasta atitudine este alarmantă și ar trebui să provoace un răspuns diplomatic la Washington și alți membri ai Grupului de la Minsk.

Profesorul Murinson crede ca Moscova trebuie avertizata că Occidentul își dă seama că acțiunile ostile întreprinse de către Armenia au loc numai cu acordul tacit al Rusiei.
El este convins că faptele vorbesc de la sine despre ocuparea ilegală a regiunii Nagorno-Karabah de către forțele militare susținute de Armenia. Această zonă este recunoscută numai de cateva state ilegal, existente sub „umbrela” Rusiei: Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria. Acest lucru indică în mod clar implicarea Moscovei în problemele din aceasta regiune volatilă.

ONU, Consiliul Europei și alte organizații internaționale nu recunosc Republica Nagorno-Karabah. Toate acestea au arata în mod repetat suportul pentru integritatea teritorială a Azerbaidjanului și au cerut retragerea tuturor forțelor armene de pe teritoriul disputat. In plus, ONU, NATO, UE, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații nu considera legitime alegerile din Nagorno-Karabah.

În martie 2008, ONU (cu 39 de voturi pentru, 7 – împotrivă și 100 abțineri) a adoptat o rezoluție prin care recunoaște existența „teritoriilor azere ocupate” și cere „retragerea imediată, completă și necondiționată a tuturor forțelor armene din teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului”. Împotriva acestei rezoluții au votat Rusia, SUA și Franța – co-presedintii Grupului de la Minsk al OSCE.

Astfel, daca aceste țări (SUA și Franța) nu isi clarifica atitudinea fata de conflictul „dezghețat”, este inevitabil un alt război în Caucaz, conchide profesorul Alexander Murinson.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

10 Responses to Washington Times prezice un nou război în Caucaz

 1. cozubas spune:

  Ia ce a declarat la televizor ambasadorul american la Chisinau : „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova.”

  • Catun spune:

   Tu ai impresia ca la unirea dintre Moldova cu Tara Romaneasca si la Marea Unire toata lumea a fost de acord, chiar dintre aliatii romanilor?

 2. Catun spune:

  Bre Nada Sou, si tu ce esti cand faci preziceri? Tata Omida?

  Ce esti tu pe langa WT? Chiar asa ai ajuns sa te dai mare pe langa WT? Cine crezi ca esti bre Nada Nimenea?

  Mergi intr-o tara normala si fa-ti un control, asa te-ar sfatui un prieten adevarat.

 3. sdx spune:

  Sa nu spuna altii – mai bine facem in Romania, sa nu moara atata lume in alta parte si sa nu murim si noi dupa aia, ca avem copii acasa!

 4. yehudy spune:

  draga ivan, putin s-a intins mult mai mult decat ii era plapuma 🙂
  draga ivan, mareta si invincibila rusie se va dezintegra mult mai rapid decat maretul si invincibilul urss 🙂
  fata de maretul si invincibilul urss actuala rusie macinata de coruptie nu are decat 20% din puterea maretului si invincibilului urss 🙂
  actuala rusie este un stat a carui dezintegrare a fost anuntata de catre putin 🙂
  putin va intra in istorie ca cel care a distrus federatia (imperiul) rusiei 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, federatia rusa se va dezintegra dupa modelul urss: se va dezintegra din interior, fara sa fie atacata 🙂

   • Toni spune:

    de unde atata ura fata de rusi? tu yehudy care esti evreu, ce ai cu rusii?

   • yehudy spune:

    draga ivan, federatia rusa este ultimul imperiu din lume: are 22 de republici etnice si sunt recuboscute 100 de limbi nationale 🙂 deci 100 de popoare subjugate de federatia rusa isi asteapta eliberarea 🙂
    draga ivan, uita-te pe harta: cine ar vrea si ar putea ocupa siberia: SUA, UE, China 🙂
    draga ivan, siberia este deja pierduta 🙂 in max 15 ani china va „elibera” siberia 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top