nemtov2Statele Unite au cerut luni Rusiei să se facă lumină asupra asasinării în urmă cu un an a opozantului rus Boris Nemțov, Washingtonul exprimându-și îngrijorarea pentru faptul că Moscova reprimă „orice formă de disidență”, relatează AFP.

„Lansăm un apel guvernului rus să facă în așa fel încât cei responsabili de asasinarea lui să fie deferiți justiției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Mai multe mii de ruși au defilat sâmbătă la Moscova și Sankt Petersburg pentru a marca prima aniversare a uciderii lui Boris Nemțov, ai cărei executanți au rămas neidentificați.

John Kirby a adus un omagiu, într-un comunicat, faptului că opozantul rus în vârstă de 55 de ani lovit de patru gloanțe în spate, pe 27 februarie 2015, la câțiva pași de Kremlin, „a acționat întreaga viață pentru a clădi o Rusie mai democratică și mai prosperă, inclusiv când a fost viceprim-ministru.

Asasinarea lui Boris Nemțov, cofondator la mișcării de opoziție RPR Parnas, a provocat consternare în întreaga Rusie și în străinătate. Calificând asasinatul o „provocare” deliberată, președintele rus, Vladimir Putin, a pus ancheta sub autoritatea sa directă.

Cu toate că Moscova a arestat cinci suspecți, toți ceceni, ei afirmă că au făcut mărturisiri sub tortură.

Relațiile dintre Statele Unite și Rusia s-au deteriorat puternic după 2012, nu doar din cauza crizelor internaționale, ca Siria sau Ucraina, dar și a spinosului dosar al drepturilor omului și libertăților publice.

„Rămânem profund îngrijorați de intoleranța tot mai mare a guvernului rus față de orice formă de disidență și expresie de independență”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

John Kirby a „îndemnat guvernul rus să se conformeze obligațiilor față de poporul rus și comunitatea internațională pentru a promova și proteja drepturile umane universale, ca libertățile fundamentale de expresie, adunare pașnică și de asociere”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top