KremlinGeneralul în retragere Wesley Clark, care în timpul războiului din Kosovo a fost comandantul forțelor NATO, şi-a exprimat opinia despre conflictul din Siria, într-un articol pentru USA Today.

El afirma ca „deși ISIS reprezintă o amenințare reală pentru SUA și aliații săi, Rusia este mult mai periculoasa”.

„Din moment ce Bashar al Assad și Rusia sunt pe cale sa castige razboiul, ele manifesta tot mai puțina dorinta pentru o soluționare pasnica si pe termen lung a războiului sirian, care ar readuce controlul poporului Siriei asupra tarii”, – spune generalul Clark.

El aproba si numeste înţeleapta decizia președintelui american Barack Obama de a se abține de la declansarea unei operațiuni la sol.

„Trebuie să înțelegem că „Statul Islamic” nu este doar un grup terorist, ci mai degrabă un artefact geostrategic, rezultat din lupta pentru putere dintre Iran și apoape „aliatul sau Irak”, pe de o parte, și Turcia cu Arabia Saudită – pe de altă parte” – se spune în articol.

ISIS este un Frankenstein, format ca urmare a divergentelor aparute in cadrul eforturilor sunitilor de răsturnare a regimului lui Assad, în scopul prevenirii ambițiilor Iranului pentru dominaţie regională și iesire la Marea Mediterană”.

Wesley ClarkGrupurile militante transformate in ISIS chiar de la început au primit finanțare externă, arme, informatii și, uneori ghidaj geostrategic, indică Clark. „Statul Islamic” a jucat pe dușmăniile de moarte între Qatar și saudiți, pe ambițiile și temerile Turciei, pe teama kurzilor fata de Irakul dominat de siiti, pe ostilitatea generala a sunnitilor fata de „Hezbollah”, pe vrajba seculara a sunnitilor si șiiților, și multe alte contradicții regionale. „În primul rand, gruparea a ramas pe linia de plutire gratie rivalitatii de zeci de ani între Iran și Arabia Saudită. În plus, SUA nu sunt cu siguranta interesate ca Iranul ostil sa devina hegemonul regiunii dintre Marea Mediterană și Golful Persic” – scrie autorul.

„Dacă este adevărat că singura soluție realistă [pentru criza siriana] este legată de activitatea diplomatică care vizează atenuarea confruntarii dintre Iran și kurzi, Turcia, regimul lui Assad și Arabia Saudită, pentru ca, în final, sa devina posibila o coaliție eficienta împotriva ISIS, este necesar să se găsească o pârghie care sa reduca importanța rolului jucat de Rusia. Cat timp regimul lui Assad nu va fi din nou în pericol de moarte, nici Iranul nic Siria nu vor avea motive sa faca concesii”- spune Clark. El adaugă că, in plus, o influenţare a Rusiei va ușura criza umanitară din Siria, va slăbi presiunea asupra Turciei, membră NATO şi va atenua criza migranților din Europa”.

Fostul șef al forțelor NATO avertizează: „Putin urmăreşte dominatia in Europa de Est, menținerea controlului asupra surselor de energie în Europa, consolidarea prezenței sale în Orientul Mijlociu și, în cele din urmă, ridicarea sancțiunilor. Daca aceste obiective vor fi atinse, asta însemna în mod clar sfârșitul Uniunii Europene şi prabusirea NATO. Putin nu se comportă ca un conducator încoltit al unei puteri slabite, ci ca un lider care pentru a atinge obiectivele sale este dispus sa apeleze la forță și să-și asume riscul unor conflicte armate majore. Istoria ne arată că astfel de lideri nu pot fi împaciuiţi. Lor trebuie sa le opunem rezistenta”.

sanctiuniUnul din instrumentele de influență asupra Rusia ar putea fi „înasprirea sancțiunilor de către Europa”, crede Clark. De exemplu, se poate introduce un nou pachet de măsuri punitive, care să fie motivate de „contribuția rusa la catastrofa umanitară care începe în nordul Siriei”. În plus, NATO ar putea mult mai decisiv sa consolideze frontierele flancului estic in tarile Baltice si Ucraina”. În cele din urmă, „prietenii noștri din Arabia Saudită, care controlează supapa de petrol, ar putea pedepsi obraznicia rusa prin scăderea prețului la țiței sau, din contra, să fie de acord să reducă producția pentru a relansa cresterea prețurilor la petrol, pentru a-i convinge pe rusi să se întoarcă acasă în schimbul redresarii economice – continuă generalul în rezervă. Există și alte măsuri, cum ar fi  restricția privind circulația avioanelor și navelor rusești, intensificarea operațiunilor speciale împotriva fortelor lui Assad de catre trupele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și chiar ale SUA. Poate fi vorba si despre desfășurarea suplimentara a forțelor americane în zonele în care Rusia manifesta interes”.

„Diplomația de succes necesită mai multă pârghii de influență. Vicepreședintele Biden a declarat recent că SUA ar putea să încerce să găsească o „soluție militară” în Siria, dar trebuie să facem mult mai mult”, – conchide Clark.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top