„Pe parcursul celor 25 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, relațiile dintre SUA și Rusia au fost adesea determinate de puternice pretenții, neînțelegeri și dezamăgiri”, – scrie William Burns (președintele Fundației Carnegie, fost adjunct al secretarui de stat al SUA și fost ambasador al SUA la Moscova, în perioada 2005-2008), în ziarul The New York Times.

„De ambele părți au fost suficiente iluzii” – indică Burns. În opinia sa, Statele Unite ale Americii au variat de la o viziune de parteneriat pe termen lung cu Moscova, până la neglijarea Rusiei drept putere regională, aflata în plin declin, iar Rusia – de la dorința unui parteneriat strategic cu SUA, pâna la dorința de a distruge ordinea internațională existentă, păzita de Statele Unite. Realitatea este că, în viitorul apropiat, relațiile noastre cu Rusia vor rămâne competitive și adesea ostile. La baza lor este o diferență fundamentală în ceea ce privește viziunea asupra lumii și a atitudinii unuia față de altul”, – spune articolul.

Este tentant să credem că apropierea personala poate elimina acest dezacord fundamental, sau ca arta negocierii va face posibilă realizarea unei mari intelegeri (aluzie la Trump – n.r.). Acest lucru este un nonsens, cu care este imposibil să începi o politică rațională. Și deosebit de irațional este să se creadă că alarmanta interferență a Rusiei în alegerile noastre poate și ar trebui să fie mușamalizata”.

„Deci, ce este de facut? Primul pas – sa menținem și, dacă este necesar, să consolidam măsurile luate de administrația Obama ca răspuns la acțiunile hackerilor ruși. Rusia a contestat integritatea sistemului nostru democratic, iar alegerile europene din 2017 sunt urmatorul camp de luptă – indică Burns. Al doilea pas – trebuie sa-i asiguram pe aliații europeni din NATO de loialitatea noastră absolută”.

În al treilea rând, autorul recomandă „să nu se ia privirea de pe Ucraina – țară, a carei soarta va fi esențială pentru viitorul Europei și Rusiei în generația următoare”. „Nu este vorba despre primirea în NATO sau Uniunea Europeană – și una si alta sunt speranțe pe termen lung pentru ea. Ideea este sa-i ajutam pe liderii ucraineni să construiasca un sistem politic de succes, pe care Rusia să nu poate să-l răstoarne” – spune Burns.

„În cele din urmă, trebuie să fim precauți fata de apelurile tentante, la prima vedere, cum ar fi lupta comună împotriva extremismului islamic sau a efortului comun de „izolare” a Chinei. Comportamentul sângeros al Rusiei în Siria a exacerbat în mod semnificativ amenințarea teroristă, și în ciuda preocupărilor pe termen lung cu privire la ascensiunea Chinei, Putin nu intenționează să sacrifice relațiile cu China, „- conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to William Burns: Cum ne autoamăgim despre Rusia

  1. bogdan spune:

    Godacii sunt un pericol pt Lumea Civilizata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top