„Rusia a fost mult timp împotriva trimiterii forței ONU în Donbas. Acum ea însăși vine cu o astfel de idee și începe să retragă din regiune unele dintre cele mai scumpe echipamente militare. Ce se află în spatele ultimului pas al lui Putin? „, se întreabă jurnalistii portalului Wirtualna Polska.

Tema misiunii de pace in Donbas, sub supravegherea „căștilor albastre”, a apărut de mai multe ori, dar de fiecare dată a fost abandonată din cauza opoziției Rusiei. De data aceasta, ceva s-a schimbat. Marți, Vladimir Putin a declarat că își va instrui diplomații să pregătească o rezoluție pentru Consiliul de Securitate al ONU în această privință.

„Ce înseamnă această răzgândire? Ca întotdeauna, diavolul se ascunde în detalii”, sustine autorul. În versiunea propusă de Moscova, misiunea ONU, care ar putea include si soldați ruși, va fi limitată la o zona de-a lungul liniei de demarcație, cu avantaje evidente pentru Rusia: și-ar reduce costurile operațiunii din Donbas, va îngheța conflictul și, în plus, va legitimiza prezenta militarilor rusi în acest război. În același timp, Putin ar folosi misiunea pentru a se spăla pe mâini de responsabilitatea de a fi provocator de razboiul, obținând statutul de „porumbel al pacii”.

„După cum arată experiența misiunilor ONU în Cipru sau pe Înălțimile Golan, conservarea divizarii se poate mentine pentru mai mulți ani. În acest fel, Putin încearcă să forțeze mana Occidentului si să accelereze cumva lucrurile. Aceasta este o încercare de a-i baga în colt pe partenerii dialogului in format „normand”, fie fortarea unei contra-poziții, ceea ce la rândul său va revitaliza acest dialog „, spune Robert Kheda, fost ofițer polonez de informații.

„Poate că scopul este de a folosi Consiliul de Securitate pentru a atrage China și SUA în negocierile cu privire la viitorul Ucrainei. Pe de altă parte, acest lucru ar putea oferi spațiu de manevra pentru diplomația poloneza, care de anul viitor va fi membra al Consiliului de Securitate „, adaugă Kheda.

Ca și majoritatea celorlalte țări, Ministerul polonez de Externe și-a exprimat cu prudență atitudinea fata de propunerea lui Putin, menționând că condițiile puse de el sunt complet inacceptabile, iar eventualul mandat al misiunii ar trebui convenit cu Ucraina. Între timp, Kievul, care anterior a propus o misiune a ONU și acum ar fi trebuit să o prezinte încă o dată Consiliului de Securitate, are o viziune complet diferită asupra rolului ONU. Potrivit autorităților ucrainene, „căștile albastre” ar trebui trimise in Donbas numai după retragerea rușilor și a separatiștilor.

„Desfășurarea forțelor internaționale de menținere a păcii pe frontiera ruso-ucraineană este evident necesară din punct de vedere al securității și stabilității regiunii. Cu toate acestea, nu se poate accepta o situație în care prezența acestor forțe ar sancționa încălcarea normelor universal acceptate ale dreptului internațional, inclusiv a normelor de integritate teritorială și nerespectarea frontierelor „, a afirmat ministerul de la Kiev.

O poziție similară a fost exprimata si de către trimisul special al Washingtonului în Ucraina, Kurt Volker.

Singurul entuziasmat de propunerea lui Putin a fost doar ministrul german de externe Zigmar Gabriel. El a acceptat oferta lui Putin ca semnal pentru o schimbare a politicii sale, care nu ar trebui ratată.

De fapt, inițiativa lui Putin semnalează dorința de acoperire a operațiunii ruse din Donbas? Indiciu al acestei opinii o reprezinta faptul ca rușii au început să retragă cele mai scumpe „jucării” militare din Donbas, în principal tehnica pentru desfășurarea războiului electronic, care a jucat un rol imens în conflict. Dar experții nu se grăbesc cu constatările.

„Tehnica poate fi retrasa si adusa înapoi. Dar Rusia caută în mod clar o cale de ieșire din această situatie, pentru că economia ei sufocă sub povara sancțiunilor. Acest gest poate oferi lui Trump un motiv pentru o abordare foarte selectivă a aplicării sancțiunilor „, spune Kheda.

O altă interpretare ofera Gustav Gressel, analist la Consiliul European pentru Relații Externe de la Berlin.

„Acest lucru poate fi un semnal pentru ieșire, dar și o manevră tactică. Consilierii lui Poroșenko au lucrat la proiectul unei rezoluții în cadrul ONU, de aceea este posibil ca Putin să fi vrut să le anticipeze mișcarea și să deschidă discuția în termenii săi. Mai mult, Berlinul și Parisul erau furioase până acum, pentru că Moscova spunea „nu” oricarei încercări de a îmbunătăți situația din Donbas. Toate acestea se schimbă, – spune Gressel. Ca urmare, Rusia obtine timp pentru a gandi situația și nu mai este acuzată de lipsă de progres”.

Expertul recunoaște totuși că Putin are motive să creadă că acțiunile rusești din Donbas și-au împlinit scopul și că este timpul să se retraga.

„Putin trebuie să știe că Kievul nu va deveni parte a UE în viitorul apropiat, iar corupția și interesele oligarhilor vor afecta acordul privind asocierea cu UE într-o măsură mult mai mare. De ce să suporți costurile, dacă Kolomoisky și alți oligarhi vor face munca pentru tine? – se intreaba Gressel. – Putin, cu toate acestea, este paranoic, iar în ceea ce privește Ucraina, serviciile rusești trăiesc într-o lume paralelă care nu functioneaza conform logicii normale. Prin urmare eu sunt sceptic de intreaga aceasta poveste”, încheie expertul german.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Wirtualna Polska: În conflictul ucrainean, Putin încearcă să pozeze în „porumbel al păcii”

 1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

  Putin poate fi mesagerul pacii pe care o da doar moartea.

 2. bogdan spune:

  Porcii sunt porci ! Ei au ratiune limitata nu ca noi oamenii…Iar liderul lor godakul pitic este si mai limitat…

  • Bandera Spinner spune:

   Americanii buni,fratii nostrii de sange ,ne dau arme ,vreau pace,multa pace !! Rusii rai ,foarte rai ,vreau forte de mentinere a pacii ,deci criminali ,vreau razboi !

   • bogdan spune:

    Tu godak , prost godak – godak de transnistria, prost godak !

   • yehudy spune:

    draga ivan, nu americanii au incalcat dreptul international ocupand crimmeea 🙂
    nu americanii au atacat estul ucrainei 🙂
    nu americanii au doborat avionul malayezian 🙂
    draga ivan, cand o tara incalca dreptul international trebuie sa se astepte macar la sanctiuni economice 🙂
    acum singurele 2 tari supuse sanctiunilor economice internationale sunt federatia rusa si coreea de nord 🙂
    cine se aseamana se aduna, draga ivan 🙂
    draga ivan, iti aduc aminte ca urss-ul a fost exclus din liga natiunilor unite deoarece a atacat finlanda in 1939 🙂
    draga ivan, in 1940 erau 4 tari excluse din liga natiunilor unite datorita actelor de agresiune: italia fascista, urss-ul comunist, germabia nazista si japonia imperialista 🙂
    draga ivan, urss-ul a facut poarte din tarile agresoare care au declansat al doilea razboi mondial 🙂
    Q. E. D. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top