El este împotriva sancțiunilor occidentale anti-ruse și recent a primit un apel telefonic de la presedintele SUA ales Donald Trump, cu o invitație la Casa Albă în luna aprilie. El susține că nu există „musulman moderat”, urăște „corectitudinea politică” și nu exclude posibilitatea ca Ambasada SUA de la Praga sa fi organizat în secret un protest împotriva lui, scrie The Washington Post.

Numele lui este Milos Zeman, președintele în vârstă de 72 de ani al Republicii Cehe. Fost membru al Partidului Social Democrat, a fost ales în 2013, dupa ce anterior a lucrat ca prim-ministru (din 1998 până în 2002). Miercuri, Zeman a oferit un interviu în exclusivitate pentru The Washington Post.

Q. Ați fost invitat de presedintele ales Donald Trump pentru a vizita Casa Albă. De ce?

A. Am fost singurul șef de stat european care l-a susținut public pe Trump înainte de alegerile prezidențiale. Există mulți politicieni care îl admira peTrump după alegeri . . . Motivele mele, argumentele mele pentru un astfel de sprijin public? La început, este pur și simplu curajul lui. Politicienii ar trebui să fie curajoși și să nu ezite. . . și el are curaj. În al doilea rând, el are o poziție similară [cu a mea] privind lupta împotriva terorismului islamic și a migrației ilegale. Și în al treilea rand, cunoasteti termenul corectitudinea politică, așa că vă voi da doar un singur exemplu:  corectitudine politică este sa spui „terorismul internațional”. Curaj este sa spui „terorism islamic”. Deci, va fi o plăcere sa-l întâlnesc pe Donald Trump la Casa Albă din aceste motive.

Q. Când veți merge?

A. În a doua jumătate a lunii aprilie.

Q. Cine dintre oamenii lui Donald Trump a sunat?

A. Donald Trump m-a sunat.

Q. Personal?

A. Linie directă. A fost o discuție privată. . . . El a spus că cunoaște Republica Cehă. El a vizitat Republica Cehă, din cauza fostei sale soții [de origine ceha – Ivana]. Și acesta este motivul pentru care el a spus că Republica Cehă este o țară foarte frumoasă. Si am fost de acord.

Q. De ce o invitație nu a venit niciodata de la Obama?

A. Nu sunt de acord cu poziția sa față de Israel. . . . Îmi displac ezitarile în acest domeniu. Și mai mult decât atât, situația din Orientul Mijlociu. Politica lui Obama a distrus, practic, toate structurile și țările din Orientul Mijlociu.

Q. Ați fost numit pro-rus. Sunteti? Sprijiniti sancțiunile occidentale împotriva Rusiei?

A. Acesta este sloganul standard al adversarilor mei. . . . Știți de ce sunt împotriva sancțiunilor? Pentru că ele reprezintă o strategie in care toata lumea pierde. . . pentru că sunt împotriva sancțiunilor, ei spun ca sunt un politician pro-rus. Asta e tot.

Q. Atunci nu este adevărat? Nu sunteti pro-rus?

A. Eu nu sunt finanțat de Rusia. . . nici vodca din Rusia, nici bani din Rusia. . . . Ei spun că eu sunt plătit chiar de către ruși, dar, de fapt, eu sunt doar un agent al Republicii Cehe.

Q. Unul dintre consilierii dumneavoastră de top, Martin Nejedlý, a fost partener cu Lukoil, gigantul petrolier rusesc, într-o filială cehă. Lukoil a plătit chiar și o amendă mare pentru firma lui Nejedlý, după o afacere nereușita cu combustibil.

A. Probabil, da. Este o problemă a companiei Lukoil. Nu este problema mea.

Q. Un raport nesusținut, publicat de un site de stiri pro-Kremlin afirma ca Ambasada SUA de la Praga a fost în spatele protestelor din 2014 împotriva dvs., la aniversarea a 25-a a Revoluției de catifea. Credeți acest lucru?

A. Nu știu.

Q. Credeți că e posibil?

R: Totul este posibil.

Q. În 2016, serviciul de informatii ceh a emis un raport care atesta că rușii si-au infiltrat agenti sub acoperire în mass-media cehe în scopul răspândirii propagandei și a știrilor false. Sunteți de acord cu evaluarea lor?

A. Dacă aveți unele puncte de vedere…, de exemplu, rușii au unele puncte de vedere și doresc să le aduca la cunostinta publicului, aceasta nu este dezinformare, nu este propagandă. Să luăm, de pildă, partidele politice. Există schimburi de idei, uneori sloganuri politicianiste. Înțeleg că este o situație normală, deoarece eu cred în bunul simt comun al cetățenilor, atat în Republica Cehă, cât și în America. Și mai mult decât atât, îmi displac jurnaliștii. Pentru că ei prezinta punctul lor de vedere ca fiind ceva superior, comparativ cu punctele de vedere ale restului populației, probabil 99 la sută.

Q. Ministerul de Interne ceh a creat recent o nouă unitate pentru a monitoriza știrile false. Am auzit că nu sunteți un fan?

A. Nimeni nu are monopolul asupra adevărului. Această parte a Ministerului de Interne, aproximativ 15 persoane, care nu numai că nu au monopol asupra adevărului, dar nu au nicio calificare pentru a analiza ceea ce este adevărat și ce este fals.

Q. Ați afirmat că nu există musulman moderat. Puteți explica?

A. Permiteți-mi să încep cu Germania nazistă. In anii ’30, in secolul trecut, germanii erau oameni cumsecade. Națiunea lui Goethe și Schiller și așa mai departe. În numai trei an ei au devenit naziști fanatici. Ei nu erau victime ale acestei ideologii, ci susținători puternici ai acestei ideologii. Și acum, imaginați-vă, avem o comunitate musulmană de aproximativ 2 miliarde de oameni. Dacă germanii au putut să fie radicalizati pe parcursul a doar trei ani, există un pericol serios ca acei oameni – s-ar putea să le numim musulmani moderați – sa fie radicalizati, spre exemplu, de ISIS.

Q. Ați spus, de asemenea, ca nu credeți că musulmanii se pot asimila în culturile europene.

A. Există o puternică diferență între cultura americană și europeană și cultura musulmană. Și acest lucru este atitudinea față de femei. Pentru musulmani, femeile sunt ființe inferioare. Acest lucru este inacceptabil în cultura europeană. Aș putea să vă dau alte exemple..

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to WP: Cum pro-rusul Zeman a fost invitat personal de Trump să-l viziteze la Casa Albă

 1. rsumy spune:

  Încep să cred că Bozo va avea soarta lui Nixon.
  Omu’ (Trump) are ceva probleme la mansardă…
  🙂

 2. Catun spune:

  Papusa Nada Sou, din nou n-ai de ce sa te legi de trecut si prezent, vii cu iluzii. Se vede ca Rusia spera ca iluzia „bestiilor sorosiste” sa fie inlocuita cu realitatea porcilor infometati.

  Daca Rusia va repeta gestul din 1968 si va invada din nou Cehia, oare acum NATO nu-si va achita obligatiile fata de un membru? Rusia incearca sa destabilizeze NATO si cand ultimul va fi suficient de slab si divizat va dori sa-si refaca influenta din trecut. Rusiei nu ii convine la ora actuala un conflict deschis cu NATO. E atat de evident.

  Ca fapt divers, Zeman are 72 de ani, iar bautura il termina mai repede. Zeman e impotriva sanctiunilor, dar atentie, nu e de acord cu incalcarea acordurilor internationale pe care Rusia le-a savarsit prin anexarea Crimeii si invadarea Donbasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top