Rusia poate părea un stat puternic și influent, dar nu este adevărat. Moscova are multe probleme economice și sociale, pe care încearcă să le ascundă, intervenind în treburile altor state, scrie publicatia The Washington Post

E cazul ca SUA să-și faca griji cu privire la întărirea Rusiei? Cineva poate răspunde la această întrebare afirmativ, având în vedere atenția acordata amestecului Moscovei în alegerile americane, scrie WP.

Cu toate acestea, crede autorul, puterea rusească este instabilă. În spatele măștii amestecului în politica țărilor occidentale, invadarea Ucrainei și susținerea lui Assad, autoritățile ruse încearcă să ascundă probleme sociale și economice profunde.

Populația care îmbătrânește și slăbiciunea economică a Rusiei sunt o combinație proasta pentru cheltuielile generate de ambițiile sale geopolitice și militare. Mai mult decât atât, din cauza problemelor interne, cu care se confrunta regimul Putin, Rusiei îi va fi tot mai greu sa se aventureze în străinatate ca sa-si arate forța militară.

Cu alte cuvinte, Rusia nu dispune de resursele necesare pentru a pretinde ca este o mare putere, spune ziarul.

Ca dovadă a punctului său de vedere, publicatia oferă cititorilor următorii factori.

1) Economia slabă

Economia SUA este de zece ori mai mare decât cea a Rusiei. Chiar și în vremurile prețurilor mari la petrol, care sunt demult apuse, Moscova nu era capabila sa concureze în putere economică cu SUA.

Declinul economic a adus consecințe semnificative. Potrivit datelor Băncii Mondiale, mai mult de 21 de milioane de ruși trăiesc sub pragul sărăciei, iar numărul de cetățeni care câștigă mai puțin de 10 $ pe zi a crescut cu 8%.

2) Criza demografică

Rușii nu au destui copii. Rata natalității în țară este de 1,7 și este insuficientă pentru a asigura creșterea naturală a populației.

Tinerii rusi mor prea devreme. Speranța medie de viață pentru bărbați este de 64 de ani, mai mica decât în ​​Coreea de Nord. Motivele pentru aceasta rata neobisnuit de ridicata sunt alcoolismul, suicidul, SIDA și incidența tuberculozei.

Ca urmare, până în 2050, populația Rusiei ar putea scădea cu 16%, sau cu 23 de milioane de oameni, ceea ce va conduce la o reducere a forței de muncă cu 25%. Va crește deficitulul la fondul de pensii, care a ajuns la 54 de miliarde $ și amenință sa falimenteze statul.

3) „Regiunile cu probleme”

Rusia continuă să aloce miliarde de dolari sub forma de subvenții pentru „regiunile cu probleme”, inclusiv Ceceniei și Crimeei. În cazul în care această asistență se va reduce, contradicțiile dintre Moscova și regiuni, mai ales cu republicile din Caucazul de Nord, ar putea degenera chiar într-un conflict armat.

În plus, finanțarea regimurilor separatiste proruse, din afara Rusiei, poate duce la creșterea nemulțumirii populare. Ca urmare, acet lucru ar putea submina posibilitatea Moscovei de a consolida enclavele proruse din Ucraina, Georgia și Moldova.

4) Reducerea cheltuielilor pentru apărare

Cheltuielile în domeniul apărării depind de starea generală a economiei ruse. În 2017, guvernul a alocat 30% din bugetul statului pentru armata și servicii secrete, în timp ce sănătatea a primit doar 2,3% din buget.

Dar chiar și asa, din cauza stagnarii economiei în 2016, pentru prima dată din 1990 Rusia a avut un buget mai mic al apărării. Până în 2020, Moscova intenționează să cheltuiască în acest scop doar 41 de miliarde $.

„Comparați aceste cifre cu ale NATO care, în 2015, a cheltuit 892 miliarde $. Este o diferență uriașă care o să crească în continuare. Rusia pur și simplu nu poate tine pasul, ca sa nu mai spunem ca ar putea SA AJUNGA din urma alianta nord-atlantica”, – scrie WP.

5) Probleme sociale cronice

Rusii sunt faimosi pentru rezistenta lor, dar ei nu sunt roboți, notează autorul. În opinia sa, popularitatea lui Putin se bazează nu numai pe „manipularea mass-mediei și patriotism militant”, dar, de asemenea, pe evoluțiile economice reale. Însă continuarea recesiunii va schimba atitudinea societății față de autoritati.

„Indiferent cât de puternica și amenințătoare ne pare Rusia astazi, această situație nu va dura mult timp. Stabilitatea rusa, precum și stabilitatea regimului Putin, se sprijină pe fundații nesigure, care deja încep să capete fisuri „- conchide publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to WP: Rusia nu are suficienți bani pentru a se pretinde în continuare o mare putere

  1. bogdan spune:

    Vai mama lor de godaci prapaditi ! Cu salariul minim pe economie la mai putin de jumatate decat cel din Ro la ce nivel de trai sa te astepti…iar nivelul pe care inca il mai au s-il datoreaza vanzarii de materii prime…altfel ar fi fost demult morti cu totii de foame in porcie…

    • mocanu dan spune:

      FARA BALTICI,BIELORUSI SI UKRAINIENI …RUSIA NU MAI ESTE. AU RAMAS CU NEAMURILE LOR ASIATICE SA STAPINEASCA UN TERITORIU GIGANT DE 17000000KMP CU O POPULATIE DE DOAR 130 MILIOANE….NOROCUL LOR ESTE CA MOMENTAN NIMENI NU-SI DORESTE O HALCA DIN FRIGIDERUL MARE SI GOL…..CA ORICUM NU AU CU CE-L APARA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top