Cum se chema atunci când faci același lucru, așteptând de fiecare dată un rezultat nou? Nu este definiția medicală exactă pentru nebunie, dar una destul de bună. Ea descrie cu acuratețe abordarea problemei războiului civil din Siria de catre președinților Barack Obama și Donald Trump în negocierile cu Rusia, scrie Dennis Ross, care a deținut poziții importate în domeniul securității naționale în administrațiile mai multor președinți americani, printre care Ronald Reagan, George HW Bush, Bill Clinton și Barack Obama, pentru The Washington Post.

El subliniază faptul că Washingtonul și Moscova au făcut în mod constant declarații comune cu privire la principiile de soluționare a conflictului sirian și de reducere a consecințelor sale umanitare. Cu toate acestea, Kremlinul a uitat din nou și din nou toate obligațiile asumate. Autorul propune evaluarea întregului curs de evenimente.

În noiembrie 2015, secretarul de stat John Kerry și ministrul de externe Serghei Lavrov au semnat un acord privind așa-numitele Principii de la Viena. Ei au cerut încetarea luptelor, ridicarea asediului tuturor orașelor, eliminarea obstacolelor pentru livrarile de alimente, medicamente și alte bunuri umanitare, pentru si elaborarea unei noi constituții în șase luni de zile, ca să înceapă procesul de schimbare politică, care trebuia să dureze 18 luni.

În decembrie 2015, Consiliul de Securitate al ONU a sprijinit aceste principii prin Rezoluția nr. 2254. Dictatorul sirian, Bashar al Assad, a încălcat grav fiecare dintre punctele rezolutiei in cauza. El nu a ridicat asediul orașelor și nu a permis livrarile de ajutoare umanitare.

Nici Rusia nu a făcut nimic. Două luni mai târziu, Moscova și Asad au cazut de acord cu încetarea focului. Dar, deja în aprilie 2016, forțele dictatorului sirian și cele ruse au organizat un masacru împotriva civililor. Folosind arme chimice și atacând spitale, dictatorul sirian a demonstrat că nu va respecta nicio ”linie rosie”. Kerry a condamnat cu prudență acțiunile lui Assad, cerând Moscovei să acționeze în conformitate cu rezoluția ONU.

„Am semnat cu toții acordul și am sprijinit cu toții Rezoluția nr. 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care cere o încetare a focului și acordarea de ajutoare umanitare pe întreg teritoriul Siriei”, a spus secretarul de stat al SUA. Acestea au fost niste cuvinte care nu au fost urmate de rezultate.

Nu este surprinzător faptul că toate apelurile ulterioare ale lui Kerry au fost ignorate. Până în toamna anului 2016, el a încercat din nou să convingă Rusia sa creeze un centru de operare comun cu Rusia, sperând să reducă violența și să rezolve procesul politic. Dar, în cele din urmă, secretarul de stat a recunoscut că Rusia și Assad nu doresc sau nu pot să îndeplineasca obligațiile pe care și le asuma. Curând după aceea, Moscova a organizat masacrul de la Alep, transformând partea estică a orașului într-un deșert cu ruine. În acel moment, Kerry a încetat orice eforturi diplomatice.

Și Donald Trump a încercat să ajunga la o înțelegere cu Rusia. În marja G20, în Germania, în 2017, el și Putin au ajuns la un acord de armistițiu în sud-vestul Siriei. Apoi, în luna noiembrie a acelui an, Trump s-a întâlnit din nou cu Putin în timpul summit-ului cooperării Asia-Pacific în Vietnam, unde cei doi au emis o declarație comună despre Siria. Președinții au reamintit din nou de rezoluția nr. 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.

Și ce a facut Rusia după asta?

Împreună cu trupele lui Assad și cele iraniene, forțele ruse au lansat o campanie militară în trei din cele patru zone de ”dezescaladare”. A patra zonă, în sud-vestul Siriei, care a fost negociata de Trump cu Putin, a rămas relativ calmă, în timp ce Assad și patronii săi ruși desfasurau atacuri intense în alte locuri. Moscova nu a plătit pentru asta.

Dar Trump dorește acum să organizeze o nouă întâlnire cu Putin. Autorul remarcă faptul că nici actualul președinte american, nici predecesorul său nu au manifestat dorința de a pedepsi Rusia. Ei au dorit mereu să stea departe de Siria, pentru a nu fi atrași în război. Astfel, ambii președinți i-au permis lui Putin să decidă cum vor evolua evenimentele.

Și ce ar trebui să facă Trump acum, la întâlnirea cu autocratul rus de la Helsinki, pe 16 iulie?

El trebuie să transmită în mod clar câteva mesaje importante. În primul rând, trupele americane vor rămâne în Siria atât timp cât există „Statul islamic”.

În al doilea rând, dacă Teheranul continuă procesul de consolidare a pozițiilor sale pe teritoriul sirian, acest lucru ar putea conduce la un război între Israel și Iran.

În al treilea rând, Statele Unite ale Americii, în acest caz, vor sprijini pe deplin Israelul, așa că, în interesul lui Putin este sa împiedice Iranul și marionetele sale din Siria să continue să se extindă in regiune.

Trump poate chiar să sublinieze că Rusia a traversat prea multe ”linii roșii” trasate între israelieni și iranieni în Siria. Bineînțeles, președintele american poate cere de asemenea lui Putin să devină canalul său de comunicare cu Teheranul. Având în vedere că Statele Unite au cedat deja Siria rusilor, este puțin probabil ca SUA sa poate obtine ceva mai mult.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to WP: Statele Unite deja au cedat Siria lui Putin, atunci ce mai rămâne?

  1. bogdan spune:

    Cu Porcii criminali si inapoiati nu se poate negocia nimik ! Pur si simplu creierul lor nu poate procesa lucruri simple pt noi cei din Lumea Civilizata si Normala !

    • mocanu dan spune:

      SUA nu au cedat nimic Rusiei.SIRIA era gubernie rusa de peste o jumatate de secol.CE sa caute SUA in viesparul kgb-ist,si apoi vine intrebarea Ce mai este interesant in siria????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top