Mai mulți membri ai Congresului SUA au cerut recent comunității americane de informații să afle gradul de bunăstare personală al președintelui rus Vladimir Putin. „La această întrebare nu este ușor de răspuns – la urma urmei, Putin însuși este un fost ofițer de informații. El știe să ascundă ceea ce nu vrea să fie găsit”, scrie Anders Aslund, cercetător principal la Consiliul Atlantic, pe paginile The Washington Post.

„Prima dovadă convingătoare a averii lui Putin a fost raportul ”Putin și Gazprom”, publicat în 2008 de fostul vicepremier rus Boris Nemtov, omorât în ​​2015, și fostul ministru adjunct al Energiei, Vladimir Milov. Cei doi sustineau că, în perioada 2004-2007, cei mai apropiați patru dintre prietenii lui Putin din Sankt Petersburg – Iuri Kovalciuk, Ghenadi Timcenko și frații Arkady și Boris Rotenberg – au deturnat cel puțin 60 de miliarde de dolari de la monopolul gazului din Rusia – Gazprom (…) Valoarea de piață a Gazprom, listat la Bursa de la Londra a atins maxima istorica de 369 miliarde dolari în mai 2008. Acum (…) compania valoreaza pe piata 60 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că ”insider-ii” Gazprom i-au redus valoarea cu aproximativ 310 miliarde de dolari, ceea ce ar trebui să se califice fie „ca management epic de prost, fie unul dintre cele mai mari jafuri ale tuturor timpurilor”, afirmă Aslund.

Totusi, „CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, fost consilier al lui Putin, se află în această poziție din mai 2001, ceea ce indică faptul că Putin este mulțumit de prestatia sa”.

Următoarea ”declarație” de avere a lui Putin a venit de la Serghei Kolesnikov, candva asociatul oligarhului Nikolai Șamalov. „Kolesnikov a fugit din Rusia pentru că se temea pentru viața sa. Participant la proiectul despre care povesteste, el sustine că Putin construiește pentru sine un grandios palat lângă stațiunea Soci de la Marea Neagră, un proiect realizat din bani publici. Kolesnikov a mai sugerat că, de regula, jumătate din afacerile corupte din Rusia ajung la Putin, cealaltă jumătate – la partenerul principal, în timp ce ”juniorii” obtin câteva procente „.

„Ironia este că Putin a subminat atât de mult dreptul de proprietate în Rusia, încât atat el, cât și prietenii săi trebuie să-și transfere averile în zonele offshore, ca sa evite exproprieri in cazul in care va pierde puterea în Rusia”, afirma Aslund.

„Documentele panameze”, pe care Putin le-a condamnat cu severitate, conțineau mai multe descoperiri. Astfel, din aceste scurgeri reiese ca unul dintre prietenii lui Putin, violoncelistul Serghei Roldughin, este multimiliardar fara sa stie.

„Cel mai mare dar menționat în ”documentele panameze” a fost unul de 259 milioane de dolari, pe care Roldughin l-a primit de la omul de afaceri rus Suleiman Kerimov, împotriva caruia Trezoreria SUA a impus sancțiuni în aprilie 2018. În plus, banca de stat VTB i-a oferit lui Roldughin un împrumut de 650 milioane dolari de la filiala sa din Cipru, un credit despre care se presupune că nu este rambursabil”.

„Dacă aceste afirmații sunt adevărate, tabloul este clar: Putin și cei mai apropiați prieteni ai sai jefuiesc statul rus și activele sale, mai presus de toate Gazprom, la o scară nemaivazuta. Potrivit calculelor mele, începand cu 2006, Putin &Co au scos din Rusia între 15 si 25 de miliarde de dolari anual. În 13 ani este vorba despre 195-325 de miliarde de dolari, jumătate din această sumă ar aparține lui Putin „, – spune Anders Aslund.

În raportul ” Viața unui sclav la galere”, scris în 2012 de Nemțov și activistul Leonid Martîniuk, se afirma că Putin are 20 de palate, 4 iahturi, 58 de avioane și o colecție de ceasuri în valoare de aproximativ 700.000 de dolari. Ca mulți alți critici ai regimului, Martîniuk a fost forțat să fugă din Rusia.

„(…) După toate probabilitățile, Putin ascunde cea mai mare parte a bogăției sale în țările occidentale, unde statul de drept și piețele financiare permit proprietate anonimă pe numele companiilor. Însă acest lucru îl face, de asemenea, vulnerabil. Daca SUA vor decide sa faca ceara publicarea numelor tuturor beneficiarilor finali, acest lucru poate complica foarte mult viața președintelui rus „, concluzionează autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to WP: Vladimir Putin este cel mai mare oligarh din Rusia

  1. Maciuca spune:

    Chiar nu cred,are doar 1,70 cm!😉

  2. bogdan spune:

    Este si cel mai mare Criminal din acest secol !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top