„Auzim astazi prea multe lucruri despre Vladimir Putin, și aproape deloc despre forțele care remodeleaza în fapt lumea“ – scrie Walter Russell Mead, în publicatia The Wall Street Journal (WSJ).

„Da, presedintele rus s-a dovedit a fi un tactician genial. Dar dacă vom ignora fanteziile președintelui Trump, el este în continuare un dușman nemilos al puterii americane și al coeziunii europene. În schimb, Rusia rămâne un simbol al înapoierii și al corupției. PIB-ul său este de 10 ori mai modest decât al ​​SUA sau UE,“ – scrie autorul.

„Rusia nu mai poate să inverseze revoluția democratică care a avut loc după 1990, să devină mai puternică ca NATO sau să dizolve UE”, se afirmă în articol.

„Occidentul trece printr-o criză din cauza slăbiciunii Europei și nu din cauza puterii Rusiei”, continuă Mead. Potrivit autorului, crearea monedei unice europene a contribuit la consolidarea economiei germane, dar a divizat cele două Europe – de Nord și de Sud. Totodata, politica de migrație a UE este catastrofală, Berlinul are o atitudine iresponsabilă față de securitatea europeana, iar integrarea Europei Centrale și de Est în prosperitatea și viața instituțională a Occidentului a eșuat lamentabil.

„Slăbiciunea Europei a oferit șanse lui Putin sa consolideze puterea Rusiei, sprijinind partidele populiste în întreaga UE și consolidând legături cu lideri precum premierul ungar Viktor Orban. Cu toate acestea, chiar și în epoca lui Trump, Moscova este prea slabă, prea săracă, prea regresiva și prea departe de a putea influenta cu adevarat politica europeană”, este convins autorul.

În opinia lui Mead, Trump crede în mod corect că relațiile transatlantice ar trebui revizuite în multe privințe. „Dar, daca președintele consideră că Rusia lui Putin poate deveni nucleul noii strategii de securitate a SUA, el supraestimează posibilitățile Rusiei, interpretând în mod greșit scopul lui Putin, și subestimează importanța alianței transatlantice“ – conchide autorul, care îi recomanda lui Trump să ajungă la o înțelegere cu Berlinul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to WSJ: Da, Putin a obținut o victorie tactică. Dar țara sa râmâne în continuare un simbol al înapoierii și corupției

  1. Vlad Gelu spune:

    Cata ipocrizie din partea americana cand vine vorba de coruptie !

    • bogdan spune:

      Ba gunoi sovietic-voi nu sunteti o tara ci doar o benzinarie uriasa cu nume de tara ! USA este la sute de ani lumina inaintea voastra !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top