Un război pe scară largă între Israel, pe de o parte, și Iranul, „Hezbollah“, milițiile șiite din Siria și Liban, pe de altă parte, este din ce în ce mai probabil. Și totul ”datorită” Rusiei, scrie diplomatul Dennis Ross, consultant al The Washington Institute for Near East Policy, într-un articol pentru The Wall Street Journal.

Anume Rusia a dezvăluit ca Israelul a atacat baza iraniana T-4 din Siria pe 9 aprilie, spune expertul. „În practica israeliana erau lovite ținte in Siria, legate printre altele de transferul de arme calitativ noi de la Iran către Hezbollah, dar fără să se recunoasca aceste lovituri. Pentru că israeliții nu le recunosteau public, nici iranienii și nici “Hezbollah” nu erau obligati, de dragul unor aparente, să răspundă cu măsuri armate”- explică Ross.

„De ce le-a trebuit rușilor să-i pârască pe israelieni? Sunt două motive: în primul rând, rusii foloseau în comun cu iranienii acea bază. Și, cu toate că atacul israelian a folosit amre de mare precizie, el a fos foarte aproape de trupele ruse.. Putin a decis să dle ea israelieni un semnal că nu acceptă acest lucru – spune analistul. În al doilea rând, Israelul a lansat un atac după ce Bashar al-Assad a folosit armele chimice în Douma, iar Putin a vrut să indice clar că nu au lovit americanii. El nu suporta ideea care ar sugera influența forțelor americane asupra evenimentelor din Siria”.

„Chiar dacă ultimul incident armat poate fi aplanat, Iranul și Israelul au luat curs spre escaladare conflictului”, susține Ross.

Iranul este decis să creeze în Siria o vastă infrastructură militară ca sa deschida un nou front împotriva Israelului. La rândul sau, Israel este la fel de determinat sa previna crearea unor amenințări împotriva sa in Siria, asa cum s-a intamplat în Liban cu „Hezbollah“.

„Intenția Iranului de a crea în Siria un fornt împotriva Israelului reflectă ideea că Republica Islamică va obtine superioritate asimetrică asupra statului evreu“, – spune Ross. Prin „Hezbollah“, care dispune de peste 120 de mii de rachet, Iranul poate amenința Israelul din Liban și Siria, în timp ce capacitatea Israelului de a amenința Iranul direct este limitata.

Pentru Israel, nu este caracteristic să accepte o astfel de stare de lucruri, arată analistul. „Dacă în timpul razboiului instigat de Iran asupra Israelului vor cadea zilnic mii de rachete, rspunsul va fi aspra unor ținte din Iran, selectate astfel încât să cauzeze pagube semnificative. Ținte pot fi instalațiile de petrol din Iran. Cum va răspunde Iranul? Dacă instalațiile petroliere iraniene vor fi cuprinse de flacari, va permite Teheranul să rămână intacte rafinariile saudiților?” – se intreaba Ross.

Este ușor de imaginat cum ar putea începe razboiul iraniano-israelian, dar nu și cum se va sfârși, conchide autorul.

Potrivit lui, în situația actuală, este necesară o politica de descurajare din pareta SUA. „Putin trebuie să înțeleagă că SUA nu va sta pe margine și să aștepte extinderea iraniana în Siria, pana in momentul in care se va isca un război pe scară largă cu Israelul,“ – subliniază expertul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to WSJ: Deconspirând operațiunea Israelului, Rusia creează riscul unui conflict generalizat în Orientul Apropiat

  1. bogdan spune:

    Porcii lui Putler si ceilalti criminali Iran si Siria vor plati la greu daca se misca impotriva Israelului ! Au mai incercat si in trecut vreo 7 razboaie musulmanii impotriva Israelului si si-au luat-o pe coaja !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top